‘Allemaal nieuwe stekers om terugkomen virus te voorkomen’

Jeroen van der Ploeg is al weer een eind gevorderd met de teeltwisseling. De nieuwe eenjarige steenwol ligt er weer in. “Perliet neerleggen is een goed alternatief, maar omdat de Grodan Master matten het goed hebben gedaan, hebben we gewoon weer voor de oude vertrouwde steenwol gekozen.”

Nieuwe stekers
Begin week 49 is hij bezig om nieuwe druppelaars op de slangen te zetten. “We hebben allemaal nieuwe stekers gekocht. Dat is een hoop extra werk, maar je wilt er alles aan doen om te voorkomen dat het virus – waar we in de vorige teelt last van hadden – terug komt. Als je één maatregel niet goed doet, zijn alle andere inspanningen ook voor niets geweest.”
De kas wordt nog een keer helemaal ontsmet, waarbij hij probeert alle gewasdraden, druppelslangen, stekers, steunen en buizen goed te raken.

AC folie
Verder staat Van der Ploeg op het punt om weer AC-folie in de kas te trekken. Vorig jaar had hij dat een keer overgeslagen. “Na enkele zachte winters, en voldoende wkk-warmte, denk je: waar doe je het eigenlijk voor?” Maar na de afgelopen strenge winter werden de voordelen weer duidelijk. “Je hoopt toch wat meer gas te besparen, en meer temperatuur in de kas te halen met de buistemperaturen van 55 tot 60 graden. Zeker de eerste weken heb je onder een folie toch een meer groeizaam klimaat. Je ziet dat de plant dan even makkelijker weg groeit.”
“Met een wkk denk je dat je altijd warmte genoeg hebt. Maar dat kan toch tegenvallen.”

Voorgeboord gat steker
Op 21 en 22 december gaat hij een 28 daagse plant van het ras Venice zetten. “Dit jaar krijgen we voor het eerst steenwolpotten waarin een klein gaatje is voorgeboord. Daar kun je het stekertje in prikken. Dat is ook makkelijk uit te leggen aan het personeel. Het staat dan altijd goed. Anders wilde het water wel eens langs het blok heen lopen, als de steker daar niet goed op was gezet. Nu ben je er zeker van dat het water altijd in de pot terecht komt.”

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.