Redactie GFActueel
'Er is twee kilo per vierkante meter kwijt gespeeld'

Eric van den Eynde in Kontich heeft de auberginekas leeg liggen sinds 1 november. “Het had weinig zin langer door te gaan. De prijzen waren laag en er hing niet veel meer aan. Zo hebben we ruim de tijd voor de teeltwisseling.” Terugkijkend op de aubergineteelt kan Van den Eynde niet echt tevreden zijn. Door het donkere weer hebben we twee kilo per vierkante meter verspeeld op vorig jaar. Ten opzichte van onze tomatenteelt komt de omzet 8 euro per vierkante meter lager uit.”
Van plagen heeft hij aan het eind van het seizoen niet veel last meer gehad. “Alleen wittevlieg kwam op het laatst nog hard opzetten. Die hebben we plaatselijk bestreden,”
Hij heeft de hele kas met inrichting twee keer ingespoten met chloor en weer afgespoten. Het dek is aan de binnenkant bovendien met fluoroplossing schoon gemaakt. De kas ligt nu al zo goed als klaar zodat de planten begin week 50 kunnen komen. 

Arbeidsvriendelijke combi
Van den Eynde heeft opnieuw gekozen voor het ras Scorpio op onderstam Maxifort. “Deze combinatie is goed bevallen. Het is het meest arbeidsvriendelijke wat je kunt kiezen.” De planten zijn op 1 november gezaaid en zijn bij de plantenkweker uitgezet op 28 planten per vierkante meter. Ze hebben een stok van 35 centimeter. “Ik haal ze halfwas naar huis, want we hebben toch alles klaar liggen. Bovendien hebben we nu de tijd om ze met onze vaste mensen vast te zetten. Dat geeft meer rust op het bedrijf. Anders ben je weer veel tijd kwijt met opleiden van mensen voor iets wat maar eens per jaar voorkomt. Maar de planten moeten ook weer niet te klein zijn, want dan heb je meer naloopwerk omdat je de planten onvoldoende hebt kunnen selecteren.”

Geen paniek
De planten worden  op een dichtheid van 1,8 planten per vierkante meter  gezet voor een 3 stengelsysteem. Een vast foliescherm onder het beweegbare LS-scherm komt er bij Van den Eynde beslist niet in. “Het gewas moet goed kunnen verdampen. Ik heb nog altijd de temperatuur gehaald en het gewas is nog nooit kapot gestookt. Je hoort soms paniekverhalen dat het mis gaat boven een buistemperatuur van 65 of 70 graden, maar vroeger hadden we zelfs wel eens een buis van 90 graden en dat gaf ook geen problemen.”

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Gerard Boonekamp


Of registreer je om te kunnen reageren.