2 reacties

Redactie GFActueel
Ik ben aan het overleven en de kwaliteit daarvan, dat zal me later een zorg zijn.

Vanochtend op een dag van LTO Noord een aantal sprekers aangehoord over het thema Duurzaam. Niet echt een thema dat mij aanspreekt. Met opbrengstprijzen die 20 ct per steel onder mijn verwachting lagen, denk ik alleen nog maar aan rode cijfers en hou ik mijn hart vast voor de rest van de winter. Ik ben aan het overleven en de kwaliteit daarvan, dat zal me later een zorg zijn.

Goed fout
FOUT! FOUT! FOUT, begrijp ik na goed geluisterd te hebben. Duurzame productie moet je integreren in je bedrijf, het moet een logisch onderdeel worden van je bedrijfsvoering. Gelukkig kwamen er vier agrariërs op het toneel die een mooi voorbeeld hadden van duurzaam ondernemen. Een melkveehouder (nou ja, hij had nog wat jongvee) met windmolens, een bloembollenkweker met een energiezuinige schuur, een akkerbouwer die afval composteert en een vollegrondsgroentekweker die ijsbergsla op water teelt of gaat telen. Hun verhalen waren lekker kort en praktisch. Je zou er zelf zin in krijgen.

Eigen stroom
Win en ik hebben serieus gekeken naar zonnepanelen, maar die investering  moet vooral betaald worden door het goede gevoel dat je ‘iets’ voor het milieu doet. Ik vind het ook een leuk idee om zelfvoorzienend te zijn wat betreft elektra. Dat gevoel mag best wat kosten.  Maar daar gaat de lol weer van af als je ziet wat het energiebedrijf rekent aan transport kosten voor die zogenaamd ‘decentraal opgewekte groene stroom’. (Er zou een mogelijkheid moeten zijn om onze eigen stroom vaker beter te kunnen benutten. Misschien moet ik een elektrische auto gaan rijden?)

Wolletje
We blijven doorzetten. Voor ons eigen bedrijf, de chrysantenkwekerij gaan we de mogelijkheden van aardwarmte onderzoeken en zo heeft al dat geneuzel over duurzaam produceren mij inmiddels toch al aardig in de greep.  Wat zeg ik ? Ik loop al in een jurkje van IJslandse wol. Kan de verwarming ook weer een graadje lager.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  oostlander

  Tsjonge, jonguh!!

 • no-profile-image

  kwekerij Knook

  Ik wil wel eens een reactie lezen van een bedrijf die daar 10 jaar geleden ingestapt is, met eigen geld,dus zonder de over het algemeen zware subsidie en die nu nog in leven is(dus niet in leven gehouden wordt).
  gr.Wiebe

Of registreer je om te kunnen reageren.