Redactie GFActueel
‘We hebben een mooie stabiele plant'

De start van de belichte teelt van de grove trostomaat Komeett (geënt-getopt, onderstam Maxifort) is voorspoedig verlopen bij Teun Varekamp in ’s-Gravenzande. “Het gewas is goed weg gegroeid en we hebben een mooie stabiele plant staan. Er is de eerste zes weken iedere week een tros aangemaakt.” De uniformiteit van de trossen is een stuk beter dan vorig jaar. “Een flink stuk krijg je mee van de plantenkweker, maar ook wij hebben generatiever en meer op vocht geteeld. We hebben wel geleerd dat Komeett behoorlijk vegetatief is en anders gestuurd moet worden.”  Varekamp heeft daarom een groter verschil in dag- en nachttemperatuur aangehouden. Bovendien heeft hij vaker een minimum raamstand ingesteld waardoor de plant harder is geworden. De planten zijn meteen bij de start op het plantgat gezet. “Binnen drie dagen hadden we honderd procent bloei.”

Bladkwaliteit
Het donkere najaarsweer heeft geen problemen gegeven. “Als je half oktober start heb je al gauw voldoende licht voor zo’n klein plantje. Na tien dagen zijn we gaan belichten. Sinds 20 november belichten we maximaal, zo’n 18 uur per etmaal.” Hij heeft geplant op een dichtheid van 2,8 planten per vierkante meter. Eind november is al bij de helft van de planten een stengel bijgemaakt, zodat de eindstand van 4,2 stengels per vierkante meter al vroeg is bereikt. “We gaan voor een goede bladkwaliteit zodat we minder bladrandjes en minder Botrytisdruk krijgen.” De eerste drie trossen zijn op 5 vruchten gesnoeid, de volgende allemaal op vier. De achtste tros begon halverwege (deze) week 49 te bloeien en eerste tomaten begonnen te kleuren. Geheel volgens de planning worden rond 15 december  de eerste trossen geknipt.

Genoeg warmte
In de vorstperiode heeft Varekamp niet altijd de ingestelde temperatuur kunnen halen. “Maar dat is niet erg. De plant is er alleen maar sterker van geworden.” Nu houdt hij een voornacht aan van 16 graden, in de nanacht (van 21 tot 3 uur) opklimmend naar 18,5 graden, een voorochtend van 17,5 graden om ongeveer 8 uur en een stijging naar de dagtemperatuur van 22,5 graden om 14 uur. Een groeibuis is er niet, maarr voor de afrijping is dat geen probleem. “Met die kou heb je toch een flinke buis eronder liggen en de rest komt van de lampen.” Alle warmte is afkomstig  van de wkk’s. “We maken tweederde van de stroom zelf en kopen eenderde in. Toch hebben we warmte genoeg. We verkopen zelfs wat warmte aan de buurman die potplanten heeft.”

Roller traps
De planten zijn tot de derde tros al kaal. “Ik wil maar 12 tot 14 bladeren aanhouden.” De ec in de mat is ongeveer 5,5 mS/cm. Er wordt gedruppeld met een ec van 3,5 mS/cm, drie beurten per  nacht en zes tot zeven beurten overdag. Per beurt geeft hij 150 tot 200 milliliter per duoblok.
Het gewas is nog mooi schoon van plagen al is er wel een enkele wittevlieg gezien. Daarom hangt Varekamp deze week 15 centimeter brede roller traps op, in dambordpatroon. Pas begin januari volgt Macrolophus die dan wordt bijgevoerd. “De roller traps zijn nu de belangrijkste natuurlijke vijanden voor de witte vlieg.”

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.