laatste update:25 jan 2011

‘Scherp scouten is veel belangrijker’

De kas bij Van Dijk Bedrijven in Harmelen staat al weer enkele weken groen. Op 24 en 25 november zijn de rassen Viper en Nagano geplant. Aad van Dijk: “Het was een prima plantje, mooi gezond.”
Er is rustig gestart, met een nacht- en dagtemperatuur van 20 en 21 graden Celsius.
Het scherm licht daarbij in principe dicht. Alleen als de hoeveelheid buitenlicht en de temperatuur het toelaat, gaat het soms even een paar uurtjes open.
Op de perliet is de watergift gestart met vier beurtjes van 100 cc, wat inmiddels is teruggebracht naar twee beurten per etmaal.

Zo min mogelijk spuiten
De gewasbescherming begint elk jaar meestal met een of twee Vertimec bespuitingen, al is dat geen standaard handeling. “We gaan daar zo zuinig mogelijk mee om. Ik ben niet zo’n spuiter. Als ik niets zie, dan doe ik ook niets. Scherp scouten is veel belangrijker.”
Aan het eind van de vorige teelt had hij knap last van rupsen, maar die zijn toen goed opgeruimd.

Laatste zetting viel tegen
Het afgelopen teeltseizoen zal, zoals bij veel collega-bedrijven, niet te boek komen te staan als echt productiejaar. Het laatste zetsel kwam er door de weersomstandigheden te laat aan, waardoor niet alle vruchten de tijd hadden om af te rijpen voor het ruimen van de teelt. “Die laatste zetting is teleurstellend geweest. Er is behoorlijk wat de hakselaar in gegaan.”

Gewacht met ‘op twee zetten’
Het jonge gewas betekent ‘nieuwe ronde, nieuwe kansen’. Van Dijk is bezig de stengels op twee te zetten. “Daar heb ik langer mee gewacht dan anders. Vanwege de vorst lag er 24 uur een maximumbuis bij het plantje. Dan moet je toch langer wachten tot de plant een beetje ‘body’ heeft gemaakt, voordat je hem met het stengels splitsen weer ‘kaal gaat zetten’.”

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.