‘Terugval groei beperken door er temperatuur in te stoppen’

De groei is er aardig uit bij de radijs van Peter de Jong in Monster. “Omdat de verwachting is dat de kou van korte duur is, probeer je de terugval te beperken door er temperatuur in te stoppen. Je houdt dan de grondtemperatuur beter op peil. Zodat het gewas nog een beetje snelheid over kan houden voor als de vorst straks weer weg is.” Hij houdt een temperatuur aan van 7,5 graden Celsius in de nacht en 10 graden overdag.

Vocht
Voor de vorstperiode was het nodig om de kachel aan te zetten en een beetje te luchten, om vocht af te luchten. Zeker in de ochtenduren stond het gewas toen te condenseren, en was het zaak om het vocht even kwijt te raken. “Maar nu ben je juist blij als het vocht een beetje op niveau blijft. Met die vorst zit je zo op een RV van 70 procent.”
Als ras heeft hij Donar staan, waarvan de kwaliteit en grofheid naar de Jongs zin zijn. Voor later twijfelt hij nog over het wel of niet deels zaaien van Rosella. “Donar heeft een wat dunner huidje. Daardoor valt de kleur eerder iets tegen. Maar als het naar het voorjaar toe koud blijft, dan groeit Donar vlotter door.”

Met kou betere prijs verwacht
De prijsvorming is op zich niet helemaal verkeerd. “Maar gezien de weersomstandigheden, met een tragere groei en minder aanbod, zou je meer verwachten. Maar kennelijk is de vraag bij groothandelsmarkten ook kleiner. De markthandel heeft ook last van de kou. Met dit weer kun je een bosje radijs geen half uurtje buiten in de kou in een marktkraam te leggen.”

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.