‘Laatste trossen hadden beetje grover mogen zijn’

Wim Huisman in Raalte heeft in week 47 de eerste herfsttrostomaten geoogst. Hij is tevreden over de kwaliteit. De eerste tros is mooi grof. Hij heeft geen last met gescheurde vruchten. “Het gewas staat vrij generatief. Met groeikrachtige gewassen heb je daar eerder last van.”
De grofheid geldt niet voor de derde en vierde tros. “Die hadden wel een beetje grover mogen zijn. Ik denk dat we kilo’s gaan missen. We hebben te veel licht gemist in de afgelopen tijd.”

Scherm vrij snel open
Met de klimaatinstellingen hanteert hij een nachttemperatuur van 15 graden Celsius. Overdag stookt hij op naar 18 graden. “maar als het een beetje weer is, dan mag hij rustig doorlopen naar 20 graden.”
Het scherm gaat boven de 8 graden Celsius open overdag, en op licht boven de 40 Watt. “Daarmee gaat het toch al vrij snel open.”

Wittevlieg kort houden
Van ziekten en plagen heeft hij geen last, met uitzondering van de wittevlieg. “Daar hebben we nog steeds last van. Daar zit ik al het hele jaar mee. We starten in de eerste week van februari pas weer met komkommers, dus ligt de kas drie weken leeg. Dan hoop ik ze allemaal kwijt te zijn. We zitten hier behoorlijk geïsoleerd met het bedrijf. Als ze niet van de plantenkweker meekomen, hoeven we er soms het hele jaar niets aan te doen.
Volgend jaar gaan we wel chemisch starten, net zoals in intensievere glasgebieden. Wij deden dat nooit, en vertrouwden op de swirskii. Maar doordat we daar al vrij vroeg mee zijn gestart, achteraf té vroeg, sloeg dan niet goed aan. We hadden daar wel te veel op gerekend. Dat is ons behoorlijk duur komen te staan. We gaan er dus komend jaar vanaf het begin heel kort opzitten.

Sperziebonen
In een andere afdeling is de teelt sperziebonen bijna afgelopen. “Daar is het verhaal deels hetzelfde als bij de tomaten. Door het donkere weer haal ik ook bij de boontjes de kilo’s niet. We komen aan 600 tot 700 gram per vierkante meter. Dat had ik voorgaande jaren ook, maar nu waren we eerder begonnen. Daardoor had ik gehoopt nu verder te komen. Maar dat lukt dus niet.”
De vroegere start van de bonenteelt was bewust gelijk getrokken met die van de tomatenteelt. “Dat is gunstiger voor de ziektedruk.”
De prijsvorming bij de bonen verliep gelukkig wel naar tevredenheid. “Het is nooit geen topper, zo’n teeltje, maar het enige alternatief is kiezen om de kas leeg te laten liggen.” De kwaliteit was ook steeds goed. “Al heb je op het laatst natuurlijk wel meer klasse 2: kromme en haakjes.”

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.