Redactie GFActueel
'Door meer te activeren hebben we de kwaliteit goed kunnen houden.’

In de onbelichte kas met ontvochtiging in Beek en Donk heeft Vereijken begin deze week de laatste cocktailtomaten (ras Annamay op onderstam Maxifort) geknipt. “De kwaliteit is tot het einde toe goed geweest. Maar op het laatst hebben we heel wat gele stengels gezien. We hebben onze handen eraan vol gehad om voldoende groei te houden. Het scheelde niet veel of we hadden kwaliteit en productie ingeleverd”, zegt Eric Vereijken.  Hij ziet verschillende oorzaken van de gele stengels. In de eerste plaats is de plantopbouw aan het begin van de teelt te vegetatief geweest zodat de stengels dik werden. Daarbij komt de teelt langer doorging dan normaal en dat de plantdichtheid en plantbelasting erg hoog waren. “Er zijn geen stengels uitgevallen door Botrytis, we hebben niet teruggekopt en er zijn geen trossen uit gehaald. Omdat we rustig wilden telen om de tomaten grof genoeg te krijgen hebben we minder temperatuur gegeven. Op zo’n zwak gewas krijg je dan gele stengels als je zo weinig licht beschikbaar hebt als in september en oktober. Maar door meer te activeren hebben we de kwaliteit goed kunnen houden.”

Overdruk belangrijkste
Het afgelopen seizoen heeft veel ervaring opgeleverd met het ontvochtigingssysteem van Cogas. “We hebben gezien dat de overdruk in de kas het belangrijkst is voor een gelijk klimaat. Zolang je overdruk hebt is de ontvochtiging heel goed te combineren met de horizontale ventilatieslurven. Maar zonder overdruk lukt dat maar moeilijk met luchtslurven en werken verticale ventilatoren misschien beter”, bevestigt hij de recente onderzoeksresultaten van WUR Glastuinbouw. “Maar twee systemen naast elkaar is kostbaar en hebben weinig waarde als er geen overdruk heerst.  Bovendien weet niemand nog of je overdruk op een plaats kunt creëren of dat je het, zoals wij doen, moet verdelen.”

Minder toeren, koudere nachten
Vereijken is voorlopig niet van plan iets aan het ontvochtigingssysteem te veranderen. “Maar we gaan er wel kritischer mee werken.” Komend seizoen zal het toerental van de ventilatoren vaak lager zijn om elektriciteit te besparen. Daarnaast gaat hij het gewas (opnieuw van het ras Annamay) vanaf het begin generatiever sturen. “We gaan de eerste tros laten zitten en een groter verschil tussen dag- en nachttemperatuur aanhouden door koudere nachten aan te houden. Vorig seizoen kenden we het ontvochtigingssysteem en het ras nog niet.”

Goed scouten
Op 15 december zal geplant worden. Tijdens de teeltwisseling maakt hij alles zo zuiver mogelijk. "We zijn redelijk schoon en biologisch geëindigd. We hadden alleen een beetje wittevlieg.” Wanneer alles klaar ligt voor het planten ontsmet hij nog een keer alles met Menno Clean. Daarna hangt hij meteen gele signaalplaten op. “Door goed scouten proberen we de biologische bestrijding weer goed op poten te zetten.”

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.