‘Ik heb eigenlijk alle gas nodig om te stomen. Gelukkig is er dooi voorspeld.’

Pieter de Vogel in Rotterdam heeft zijn kassen nu leeg liggen. Maar dat betekent niet dat de gasmeter stil staat. “Ik verwacht dat ik deze week nog aan 0,3 kuub per vierkante meter kom. Dat is best veel als er niets tegenover staat. Maar misschien valt het mee. Zodra er een laagje sneeuw op het dek blijf liggen merk je meteen dat je minder hard hoeft te stoken.”
Het tomatengewas is versnipperd en afgevoerd. Het komkommer- en paprikagewas zijn losgesneden van de draad en wordt versnipperd en later door de grond gespit. De verwarmingsbuizen met steunen brengt De Vogel omhoog met de hefmast op de trekker. Hij rijdt dwars op de kaprichting heen en weer en haalt steeds een deel van de buizen omhoog. “Je kunt zo per dag een hectare buizen ophangen met 5 man.” Het omlaag brengen zal wel met de hand gebeuren omdat de grond dan al gefreesd is. “Maar dat is een stuk lichter dan omhoog.”

Vruchtwisseling met komkommer
In week 49 gaat De Vogel de grond stomen op de helft van het bedrijf. “Gelukkig is er dooi voorspeld. Ik heb eigenlijk alle gas nodig voor het stomen.” Voor het stomen wordt de grond maar 15 centimeter diep gespit. Hij stoomt vooral tegen het onkruid. “Van bodemziektes hebben we gelukkig geen last. Ik denk dat de vruchtwisseling met komkommer erg belangrijk is. Je zet dan toch wat anders neer dan de aardappelfamilie.” Het maakt volgens hem ook uit dat hij nooit slootwater gebruikt. Wanneer het regenwaterbassin leeg raakt schakelt hij de omgekeerde osmose in. Bovendien recirculeert hij het drainwater vanaf maart waarbij het wordt ontsmet met uv. “Door het schone uitgangswater is de zoutophoping in de grond ook minder. Maar tussen november en februari gaat de drain wel de sloot in en zie je het zoutgehalte in de grond dalen.”
Na het opbrengen en onderwerken van de compost gaat de Vogel eind december tomaten planten, begin januari paprika en half januari komkommer. De paprika’s komen op de gestoomde grond te staan.

Echt luizenjaar
Terugkijkend op het teeltseizoen trekt De Vogel lessen voor komend seizoen. Afgelopen seizoen is het met komkommer heel goed gegaan, zowel in productie als in prijsvorming. Bij tomaat was de prijs erg goed maar viel de productie tegen. “We hebben te veel Botrytis gehad. Door te veel op vocht te reageren is er teveel kou binnengelucht en zijn er al vroeg bladrandjes in het gewas gekomen. Volgend jaar gaan we dat anders doen.” Bij paprika lag de productie wat aan de lage kant en was de prijs niet geweldig. “Die lagere productie zie je overal. Dit was bovendien een echt luizenjaar. Op het eind kwam hier veel luis opzetten. Dat heeft toch nog een kilo per vierkante meter gekost aan paprika’s die niet meer schoon te krijgen waren.”

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.