‘Geen doorteelt Sonata in de kas’

Wouter de Ruiter in Genderen startte vorige week woensdag met het inpakken van zijn trayplanten. Het bloemtotaal onderzoek moest nog worden uitgevoerd, volgend op het topbloemonderzoek dat al wel is uitgevoerd. Hieruit bleek dat de knop van de eerste bloem nog vrij diep zit, althans naar het oordeel van De Ruiter. “Die had iets hoger mogen zitten: 500 tot 1.000 groeigraaduren meer zou niet verkeerd zijn geweest.” De gedachte was aanvankelijk dat de planten rond 1 september de overstap van vegetatief naar generatief gemaakt zouden hebben. In werkelijkheid blijkt die omslag zich rond 8 à 9 september te hebben voltrokken. Zou daarop een relatief warme periode gevolgd zijn, dan zou dat goed zijn uitgekomen, maar dit najaar ging die vlieger niet op.

Meer bloemtrossen doorhalen
Het betreft planten van het ras Elsanta voor in de doorteelt onder glas en van Sonata voor de voorjaarsplanting op stellingen. Sonata in de kas is wat De Ruiter betreft niet aan de orde. “Wel voor een verse teelt, maar in ieder geval niet in de doorteelt. Met Sonata ben je meer tijd kwijt met het bloemtrossen doorhalen voor de tweede oogst, en met de vruchtmaat leg je het in een doorteelt af tegen Elsanta.”

Met het weer meestoken
De pluk in de huidige Elsanta doorteelt verloopt goed, ondanks het relatief donkere weer (tot op heden zou de instraling 10 tot 20 procent minder zijn dan in een gemiddeld najaar). “De planten zijn niet te zwaar, maar er zit een mooie spreiding op met mooie vruchten. Belangrijk is om met het weer mee te stoken.”

Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.