‘Logistiek is het met een oogstband meer georganiseerd in de kas’

Carlo de Jongh in Prinsenbeek is met de laatste Gardia bezig. Hij staat op het punt om over te schakelen naar de echte winterrassen Brighton en Hofnar.
Sinds kort werkt hij met oogstbanden. Hiervoor gebruikt hij vaste 6 meter lange koppelbare banden die aan een monorail worden gehangen. De sla broezen en inpakken doet hij op het middenpad.
“Logistiek is het nu georganiseerder in de kas. Je werkt ook schoner. En je kunt wat afwisselen. Je hoeft niet de hele dag op de knieën.”
Uiteraard vraagt het tijd om efficiënt te leren omgaan met de nieuwe manier van werken. “Het is nog wennen. Je moet er eerst een tijd mee werken. Maar dat was destijds met de plantmachine ook zo. Toen ik die net had, dacht ik ook: wat heb ik nou gekocht. Nu wil en kan ik niet meer zonder.”

Moeilijkste teeltperiode
Het donkere weer is niet gunstig voor de teelt. “Dit is de moeilijkste periode van het jaar om te telen. De kwaliteit valt niet tegen, maar je merkt dat de onderkant toch ietsje zwakker is.”
Sinds kort is hij daarom al weer aan het stoken. “Om de sla in de ochtend actief te houden. Als we dat niet hadden gedaan, zouden we nu heel zwakke sla hebben staan. En door CO2 te doseren, hou je de sla ook steviger.

Voorzichtig watergeven
Met watergeven is het onder deze weersomstandigheden ook oppassen. “Eén keer te veel geven, en je hebt snel glazigheid. Zeker met een ras als Gardia, die daar gevoelig voor is. Zolang er in de tweede steek nog water zit, geef ik nog niets.”
De hoop is dat het overdag iets zonniger gaat worden. “Dan is vocht op zich niet zo heel erg.”

Meeldauw
Plagen spelen nu geen rol meer. “Het is nu vooral de schimmelbestrijding, waaronder de meeldauwbestrijding, goed in de gaten houden. Als je daar te laconiek mee om gaat, dan ga je voor gaas in deze periode.” In januari gaat de meeldauwdruk weer afnemen.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.