‘Uiteindelijk kregen we de kop wel weer paars’

Bert van den Brand van Fresh Valley heeft op de locatie in Uden op 12 en 13 november opnieuw troscherrytomaten van het ras Juanita geplant onder het gesloten foliescherm. De afgeleverde plant had niet de kracht die hij ervan verwacht had. “De laatste vijf dagen bij de plantenkweker wilden we eigenlijk nachttemperaturen aanhouden van 12 tot 13 graden, maar buiten was het toen al 13 a 14 graden. Daardoor hadden de planten weinig kracht meer over en was de eerste tros maar matig.”
Om de plant er bovenop te helpen heeft Van den Brand de eerste vier dagen de etmaaltemperatuur vrij laag gehouden en weinig belicht. “Uiteindelijk kregen we de kop wel weer paars, maar we hebben zo wel een vertraging opgelopen.”

Plant bepaalt belichtingsuren
Van den Brand houdt nu etmaaltemperaturen aan van 21 tot 21,5 graden. Bij het bepalen van het aantal belichtingsuren is nog steeds de plant bepalend. “We hebben al op 18 belichtingsuren gezeten en ook al eens de hele nacht niet belicht. We willen qua etmaaltemperatuur niet te hoog uitkomen.” Van de andere kant kan het met de komende koude periode wel eens nodig worden om de lampen aan te doen om de temperatuur te halen. “Eventueel gaan we dan ’s nachts belichten en overdag de lampen uitzetten. We hebben dan altijd nog het vaste foliescherm.” Inmiddels krijgen de planten al vier druppelbeurten van 150 milliliter per dag. Op 24 november zijn ze op het plantgat gezet.

Meteen belichten 
Ook op 24 oktober is de kas in Maasbree vol gepoot, net als in Uden met geënt-getopte Juanita-troscherrytomaten. Zo komt het totale areaal Juanita bij Fresh Valley op 8 hectare belichte teelt en een herfstteelt bij een komkommerteler. Daarnaast plant Van den Brand eind week 47 zelf nog 1,5 hectare mini-san-marzano (ras Dunne).
De Juanita planten die deze week zijn afgeleverd voldoen wel helemaal aan de verwachtingen. “Deze 61 daagse planten zien er prima uit. Ze steken al 7 centimeter boven de stok van 50 centimeter uit, de tros komt er sterk uit en er zit al een sterke trosdief op.” Bij deze planten konden bij de plantenkweker wel op het laatst lage nachttemperaturen gerealiseerd worden. “We gaan hier meteen op belichten om er temperatuur in te krijgen, al zal het de eerste dagen niet meer dan 6 tot 12 uur zijn.”

Paar buisjes ter controle
Voor de gewasbescherming heeft Van der Brand al tijdens de teeltwisseling in iedere tralie gele vanglinten van 15 centimeter breed opgehangen. “Eigenlijk wil je ze er vanwege de lichtonderschepping pas in hebben als de plant boven is. Maar het verwisselen tijdens de teeltwisseling werkt zoveel sneller. Bovendien is de kans zo groter dat je er het hele seizoen maar een per tralie nodig hebt omdat ze meteen vanaf het begin de plagen wegvangen.” In Uden wordt volgende week Macrolophus al volop ingezet. “Ik heb er deze week een paar buisjes ingebracht om te kijken of ze niet meteen omvallen door eventuele residuen van middelen die de plantenkweker heeft gebruikt.”


Bron: Groenten & Fruit - Auteur: cocktailtomaat

  • tomaat
  • Of registreer je om te kunnen reageren.