‘Na de langste dag moesten we steeds tegen de groei vechten’

De kassen van Van Onselen in ’s-Gravenzande liggen nu leeg. “We zijn bezig het beweegbaar schermdoek te vervangen en maken alles heel grondig schoon”, zegt Martijn van Onselen. “Het oude schermdoek was 5 jaar oud en was toch behoorlijk vervuild.”  Het nieuwe doek blijft gewoon formalux.
Behalve het beweegbare scherm wordt er waarschijnlijk ook weer een vast anti-condens folie ingetrokken. “Dat is ons afgelopen jaar toch best bevallen. Het heeft heel wat gas bespaard. Bovendien is het heerlijk om te weten dat je altijd de gewenste temperatuur kunt halen en dat je op een heldere, koude dag het beweegbaar scherm open kan laten en wat meer licht binnen krijgt.”
Terugkijkend op de teelt van dit jaar met het ras Gabriella is Van Onselen niet echt tevreden. “Tot de langste dag ging het erg goed. Daarna moesten we steeds tegen de groei moeten vechten. Achteraf kun je zeggen dat we nog generatiever hadden moeten bijsturen.” De productie lag duidelijk lager dan andere jaren. “Deels komt dat door het ras, deels is het leergeld en deels is het donkere jaar de oorzaak.”

Sterk beginnen
Voor volgend jaar staat het vertrouwde ras Jaylo weer op het programma. Op 4 november is gezaaid, op 20 en 21 december wordt geplant. “We willen hem fijner oogsten door langer op vijfderde te blijven knippen.” De onderstam Beaufort vindt hij sterk genoeg. “Na drie jaar proeven met sterkere onderstam doen we dat maar eens een jaartje niet. Wij hebben altijd groei genoeg. We beginnen met een sterke plant in een vier-rijen-systeem op de grond, waardoor de planten in het begin beter verdeeld staan en meer licht opvangen. Bovendien telen we in het begin vrij koel zodat we een fors gewas krijgen. Die power blijft er het hele jaar inzitten.” Voor het telen op de grond is een net profiel wel een vereiste. “Tijdens de teeltwisseling besteden we daar extra aandacht aan.”

Rollend chloorbad
Bij de grote schoonmaak wordt dit jaar extra aandacht besteed aan de bestrijding van bacteriën. “We zien dat de overmatige wortelgroei zich de laatste drie jaar behoorlijk snel heeft uitgebreid. Dit jaar was 4 procent van de matten besmet. In een hoek met 100 procent besmetting hebben we de productie apart gemeten. We kwamen daar ongeveer 4 kilo per vierkante meter lager uit.”
De druppelslangen en drainslangen worden door een kar met een rijdend chloorbad gehaald dat Van Onselen speciaal heeft laten maken. Daarnaast wordt de kas met de spuitrobot ontsmet met sterk bacteriedodend chloor uit de Aquanox-machine die dit jaar is aangeschaft. Via elektrolyse wordt ter plaatse ‘onderchorig zuur’ gemaakt met een lage pH waardoor bacteriën en schimmels niet overleven. “We kunnen de pH instellen en hebben meetapparatuur om het chloorniveau in de gaten te houden.” Nadat de chloorontsmetting is voltooid wordt de kas met de fog  vol gezet met Jet5, als alternatief voor formaline. Als alles klaar ligt om te planten volgt nog een nieuwe ontsmetting met de spuitrobot.

Nog geen biologische aanpak
Ook tijdens de teelt wil Van Onselen blijven druppelen met chloor. “Maar dan gebruiken we kaliumchloride als basis en geen natriumchloride.” Met deze maatregelen wil hij de overmatige wortelgroei een flinke tik uitdelen. “We proberen er alles aan te doen om zo schoon mogelijk te starten. Het alternatief om de problemen aan te pakken is de biologische manier. Maar dat durven wij nog niet aan.”

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.