‘Volgend jaar eerste vrucht als losse tomaat oogsten’

René Meulendijks heeft de eerste week van november zijn komkommers geruimd. De kwaliteit was tot het eind toe goed. “Maar de laatste 10 dagen viel het qua productie niet mee. Het gewas was op, helemaal versleten. Dat was jammer. De prijzen waren bestaardig, dus we hadden graag nog een week langer doorgegaan.”
Het weinige licht droeg bij aan de versnelde achteruitgang van het gewas. Mogelijk speelde ook de virusaantasting een rol. Wat kwaliteit betreft, heeft hij daar weinig hinder van gehad. “Maar ik denk dat het aan het eind toch wel groeikracht heeft gekost.” De aantasting viel nog redelijk mee, hoewel hij iets meer last van het virus had dan de afgelopen jaren.

Schoonmaak
De kas is al een keer helemaal uitgespoten. Als straks het nieuwe folie erin ligt, en de kas ligt gereed voor de komende teelt, gaat hij nog een keer ontsmetten, om de kans op eventuele virusoverdracht te minimaliseren.
Volgend jaar denkt hij erover om te wisselen met de afdelingen, om meer tijd te hebben om alles goed schoon te makken. In de kas waar tot nu toe drie komkommerteelten stonden, komen dan twee teelten met aansluitend een herfsttomatenteelt. Andersom komen in de kas waar nu de tomatenteelt staat dan drie komkommerteelten.
Van meeldauw heeft hij met een resistent ras geen last gehad. “Al kwam het op het eind toch wel wat opzetten, omdat we er toen niets meer tegen deden. Maar eigenlijk mag het geen naam hebben.”

Gescheurde vruchten
In de kas met herfsttrostomaten is het weinige buitenlicht ook merkbaar. “Het valt tegen om er voldoende kilo’s aan te krijgen bij de laatste tros. Al hebben we natuurlijk nog een poosje te gaan. Als het meezit kunnen nog aardig uitdikken.”
De eerste tros heeft last van gescheurde vruchten, ondanks dat hij daartegen al bewust 5 in plaats van 6 vruchten heeft aangehouden. “Het ras Komeett is daar behoorlijk gevoelig op. Bij een aantal trossen is de eerste vrucht gescheurd, bij sommige soms ook een tweede. Er staan proefrassen tussen die er geen last van hebben, maar tot nu toe lijken die wat kilo’s te laten liggen. Als we dit ras volgend jaar weer zetten, gaan we het denk ik anders doen. Dan houden we 6 vruchten aan, en halen er dan de eerste vrucht als losse tomaten af, zodat je ook een trosje van 5 krijgt.”

Rustig telen
Meulendijks probeert zo rustig mogelijk te telen. “Maar om het koeler te houden dan een etmaaltemperatuur van 15,2 graden Celsius valt niet mee. Dat is het maximaal haalbare. Het is relatief warm geweest in de afgelopen periode, en ik wil de voornacht niet lager maken dan 14 graden. Anders zou de kans op gescheurde vruchten nog groter worden, doordat de plant dan op zijn vruchten gaat duwen. En dat willen we voorkomen.”

Rupsen
Aan plagen heeft hij alleen een enkel rupsje in de tomaten gehad, wat met bespuitingen met Tracer en Nomolt onder controle is gebracht. Hij gaat nog een keer een behandeling met Nomolt uitvoeren. “Om er zeker van te zijn dat ze echt weg zijn. Het zou zonde zijn als de bovenste tomaten nog net worden aangevreten.”

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.