1 reactie

Redactie GFActueel
In het weekend van 13 en 14 november is het boren van de eerste bron afgerond. De geschikte waterhoudende lagen zijn iets dieper aangetroffen dan vooraf de verwachting was.

De lengte van het boorgat bedraagt 3005 meter. Er is onder een hoek geboord, waardoor de verticale diepte 2370 meter bedraagt. Door het feit dat de lagen iets dieper zitten dan verwacht, zal het water uiteindelijk waarschijnlijk ook iets warmer zijn dan vooraf bedacht.

Direct na de afronding van het boren van de eerste put, zijn de gegevens geanalyseerd en is er besloten op welke hoogtes de screens gezet moesten worden. Deze screens zijn de ‘open stukken’ van de boorbuis. Het water kan deze screens passeren terwijl het zand tegen wordt gehouden. De screens zijn geplaatst op plaatsen die er veelbelovend uitzien ten aanzien van hoeveelheid zand en permeabiliteit. Hierna kon er eindelijk getest worden!

Productietest
Via een boorbuis wordt er met behulp van een compressor lucht op een aantal honderd meter diepte in de put geïnjecteerd. Doordat deze lucht de dichtheid van de vloeistof aldaar verminderd, gaat het water naar boven stromen. Dit water moet vervolgens aangevuld worden door het ondergrondse reservoir. Op deze wijze kan er een indicatie over de productie van de put gegeven worden. Gelukkig verliep alles probleemloos en kunnen wij melden dat er ruim 130 m3/uur aan water omhoog stroomde met een temperatuur van ruim 65 graden Celsius. Deze temperatuur zal waarschijnlijk na installatie van een ondergrondse pomp nog langzaam oplopen. Al met al een zeer positieve indicatie van de eigenschappen van het reservoir, al blijft het natuurlijk wel slechts een indicatie. Pas wanneer er een ondergrondse pomp is geïnstalleerd, kunnen de cijfers met meer betrouwbaarheid worden vastgesteld.

Een test met een compressor is een goede en goedkope optie om na te gaan of er water aanwezig is en voor een indicatie van de flow. Deze gegevens zijn nodig voor de verzekering en voor de beslissing om met de tweede helft van het doublet aan te vangen.

Tweede doublet
Door de succesvolle test, mag duidelijk zijn dat we de opdracht hebben verleend om ook de tweede put te boren! Momenteel wordt de locatie omgebouwd zodat de boortoren boven de tweede putkelder komt te staan. Ook dit wordt weer spannend omdat deze ongeveer dezelfde eigenschappen moet hebben als de eerste put, om het mogelijk te maken om het water weer terug de formatie in te brengen. Het blijft dus nog afwachten op een definitief succesvol project, maar de vooruitzichten zijn positief!

Eén reactie

 • no-profile-image

  Peter van Koppen

  Ziet er goed uit Ad! Zouden jullie het huis van mijn moeder, die 500 meter verderop woont , ook van warmte kunnen voorzien? :)

  Groeten,
  Peter
  06 22917079

Of registreer je om te kunnen reageren.