‘Ik ben er toch wel van geschrokken, zo hard als virus kan gaan’

Vanwege verkoop van een bedrijfslocatie bij Hereco in Klazienaveen was het al de bedoeling om na de tweede teelt te stoppen, maar de komkommerteelt is ook nog eens een paar weken vervroegd beëindigd. Bedrijfsleider Pieter Reniers: “Het virus heeft zo snel om zich heen gegrepen. Het gewas werd toen te zwak, waardoor er weer andere ziektes overheen kwamen.”
“We hebben hiervoor nog nooit last gehad van virus. Het is jammer dat het nu wel kwam. Tot dat moment ging het heel goed met de teelt. Maar daarna is het ver teruggevallen. Ik ben er toch wel van geschrokken, dat het zo hard kan gaan.”

Hygiëne-maatregelen
“Het begon op een vreemde plek, helemaal achterin de kas. We hebben van alles geprobeerd. Paden isoleren, brandmesjes, netjes gastenjassen aan, ontsmettingsmatten. Maar het heeft niet mogen baten.”
Onder andere meeldauw kwam behoorlijk opzetten, ondanks het gebruik van een ras met meeldauwresistentie. “Je hoeft weinig te bestrijden met een meeldauwresistent ras. Daardoor kwamen andere schimmelziektes, zoals Botrytis, nu wel extra hard terug.”

Resistentie voor eerste teelt
Op grond van de teeltervaringen, heeft Reniers een persoonlijke mening over meeldauwresistente gevormd. “Met het licht mee, in de eerste teelt, is daar goed mee te telen. Dan is het helemaal tip-top. Maar naar het donker toe, in de herfst, heb je een groeikrachtig ras nodig, met meer power en met meer productie. Een meeldauwresistent ras is dan toch gevoeliger voor schimmels als Botrytis. Dat werkt tegen je. Dat is wel jammer. Als je naar de chemie kijkt, heb je daar veel minder van nodig voor meeldauw. Maar als je daardoor meer moet gaan spuiten voor andere schimmels, dan ben je dat voordeel kwijt.”

Gewas activeren
Om de teruggevallen gewasgroei op te vangen, zijn maatregelen genomen. “Daarvoor bestaan twee meningen. De een zegt dat je de wortels moet activeren, met behulp van bijvoorbeeld AATerra en Previcur, om de verdamping te stimuleren. De ander zegt juist dat je met het klimaat de verdamping moet stimuleren, om meer wortelgroei te krijgen. Wij hebben het allebei maar gedaan.”

Biologie deed het goed
De kwaliteit van de vruchten bleef tot het eind goed. Het was de terugvallende productie die langer doortelen oninteressant maakte. Ook de biologische bestrijding bleef plagen goed onder controle houden. “Het waren de schimmelziektes die het probleem vormden.”

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.