‘De recordoogst is vooral te danken aan het gesloten telen’

Het komkommergewas van de derde teelt, die pas op 9 september was geplant, is er in week 45 al weer uitgegaan. “De fut was er uit, maar we hebben er in die korte tijd toch 16 stuks per vierkante meter af gehaald”, zegt bedrijfsleider Cor Lagerwerf van Bijo in ’s Gravenzande. Het gewas was geplant op 1,5 planten per vierkante meter. Hoewel de meeldauwtolerantie van het ras (Aviance) niet hoog bleek te zijn, hebben de vruchten er weinig last van gehad. Ook de biologische bestrijding is goed gegaan. “We kregen vanuit de naburige paprika’s spontaan galmuggen en Colomani binnen, zodat katoenluis geen kans kreeg.”

Mooie oogstcijfers
Bij tomaat (ras Cappricia) gaat de teelt nog door tot eind week 47. Wittevlieg maakt het einde van de teelt er niet gemakkelijker op. “We moeten de trossen inspuiten met biozeep en met water afspoelen.” Op zich valt het extra werk nog mee. Lagerwerf laat de tomaten in een laag in plastic fust oogsten. Na het schoonmaken van de trossen worden de uitgezette kratten weer opgestapeld en op 5 kilo afgewogen.
Ondanks het lastige einde is Lagerwerf erg tevreden over de teelt. “Met nog twee trossen aan de plant zijn we nu al over 50 kilo per vierkante meter heen. Dat wordt dus bijna 52 kilo per vierkante meter.” Deze recordoogst voor de biologische teelt is vooral te danken aan het gesloten telen. “In de zomer is het klimaat optimaal in de gesloten kas. Alleen de water- en mestgift is nog moeilijk te sturen in de grond. Maar ook dat krijgen we steeds beter in de vingers.”

Veel water geven in kleine beurten
Hij geeft veel kleine beurten op instraling en in warme perioden twee keer per week een beurt met de regenleiding om de wortelzone groot te houden en de meststoffen opneembaar te houden. “Je denkt dan de grond een grote buffer is, maar de kop van de plant moet wel continu over water kunnen beschikken. Door de koeling ontvochtig je de lucht en verdampt het gewas nog meer dan normaal. We geven op een zomerse dag soms 7 tot 8 liter per vierkante meter.”
Komend seizoen gaat Bijo het ras Bocati van Vitalis zetten. “Dat ras is intermediair meeldauw tolerant. Doordat je minder hoeft te zwavelen slaat de biologie beter aan. En in productie deed het proefrijtje met Bocati het zelfs iets beter dan Cappricia.”

Volgend jaar hogere stengeldichtheid
Bij paprika wordt tot en met week 48 nog een rondje gekleurd en een rondje groen geoogst. Zowel geel (Chelsea) als rood (Ferrari) komen uit op een productie van bijna 21 kilo per vierkante meter. “Dat is erg netjes als je bedenkt dat we 6 stengels per vierkante meter hebben aangehouden en dit geen goed paprikajaar is. Veel gangbare telers hebben de topproducties niet gehaald.”
Vooral in de gele paprika kwam boterbloemluis op het laatst nog hard opzetten, maar het gaat nog net goed. “We krijgen ze met de spoelinstallatie nog schoon. We hebben het hele jaar niet met de hand hoeven poetsen en dat is toch vrij uniek in de biologische teelt.”
Voor komend seizoen wil Lagerwerf een hogere dichtheid van 6,6 stengels per vierkante meter gaan aanhouden. “We willen in mei meer groei en gewas in de kas hebben.” Hoewel Ferrari goed bevallen is wordt toch de helft ingewisseld voor Scirocco. “Dat rode ras kleurt een week sneller. Daardoor hopen we het hele jaar meer spreiding in de aanvoer en dus een betere prijsvorming te krijgen.”

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.