‘Ik wil op 12 maart weer op de markt zijn voor een betere middenprijs’

Leon Stolk van A&B Kwekerijen in Berkel en Rodenrijs knipt deze en volgende week de laatste trostomaten van het ras Futuno. “Ze zijn nog heel grof geworden: gemiddeld tussen 150 en 160 gram.” Dat is onder meer te danken aan het redelijk op tijd koppen van de planten. “We hebben op 13 september gekopt en een week later al de laatste bloei eruit gehaald. Daardoor zijn er nu ook trossen van 3 en 4 tomaten, maar ze zijn wel grof en goed van kwaliteit.” De laatste 2,5 week heeft Stolk een etmaaltemperatuur aangehouden van 21 graden. Alleen bij zonnig weer ging het schermdoek tussen 11 en 14 uur nog open. Daardoor hoefde hij alleen de laatste tros nog te helpen bij de doorkleuring, met een lichte dosis ethrel.

Neusrot en scheurgevoelig
Het ras Futuno komt komend jaar niet meer terug op de tuin. “Hij maakt toch minder tomaten aan dan andere rassen en had moeite met de extreme zomerdagen. Door neusrot hebben we toen bijna een kilo per vierkante meter weggegooid. Bovendien geeft hij na de langste dag gemakkelijk een zwel- of krimpscheurtje.”
Tijdens de teeltwisseling wordt de kas weer zo schoon mogelijk gemaakt. Daarbij wordt onder andere gefogd met formaline en wanneer alles klaar ligt voor de nieuwe teelt wordt nog een keer met hypochloriet gespoten. “We proberen ook weer pepinovrij te starten want we hebben sinds eind augustus toch nog behoorlijk veel pepinoprint op de tomaten gezien.”

8 dagen eerder in productie
Stolk heeft nu gekozen voor het ras Endeavour, 1-op-1 geënt op onderstam Stalone. “We hebben ook 72-489 RZ gevolgd, maar de houdbaarheid daarvan viel uiteindelijk wat tegen door zachte vruchten. Endeavour is even grof maar blijft mooi hard.” De planten zijn op 29 oktober gezaaid, 6 dagen eerder dan vorig jaar. Door de plantafstand van 75 centimeter waarbij meteen de eerste trosdief wordt aangehouden, kan veel snelheid gemaakt worden. “We willen rond Nieuwjaar de eerste bloei hebben en rond 12 maart de eerste trossen oogsten.” Dat is 8 dagen eerder dan dit jaar. “Het moet met dit vrij snelle ras lukken zo vroeg op de markt te zijn om zo een betere middenprijs te realiseren.” Ook komende winter zal er geen dubbel scherm worden gebruikt. “Met alleen LS-10-plus doek heb je geen vochtproblemen en met een flinke groeibuis op een halve meter boven de goot kun je veel snelheid maken, ook al haal je niet altijd de gewenste ruimtetemperatuur.”


Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.