‘We zijn wel verrast door een late luis-aantasting’

Robert van Zeijl in Honselersdijk is begin week 46 de laatste vruchten aan het snijden. In een deel van de kas wordt al gewas versnipperd. De matten blijven dit jaar liggen.
“De productie in het laatste stukje van de teelt valt niet helemaal mee. En de prijs valt ook niet mee, ondanks dat er weinig wordt aangevoerd.”
De kwaliteit van de paprika’s is nog wel prima, en ook de grofheid is goed gebleven.

Luis
“We zijn wel verrast door een late luis-aantasting. Die luis heeft schijnbaar geen last van de afnemende daglengte. Je weet niet meer goed hoe je die nu het beste moet bestrijden. De biologische bestrijding heeft niet gedaan wat we ervan verwacht hadden. Bijdruppelen werkte ook niet meer. We hebben ook nog Decis gefogd. De rupsen zijn daar dood van gegaan, maar de eveneens verwachte werking tegen de luizen viel tegen.”
In tegenstelling tot de plaagdruk, viel de aantasting door schimmels mee. “We hebben jarenlang niet zo weinig uitval gehad.”

Schermen
Om de vruchten eraf te krijgen is intensief geschermd om temperatuur in de kas te houden. “Op temperatuur kan hij wel een kiertje trekken. Wat je normaal met de luchtramen doet, doe je nu met een schermkier.” Bij 23 graden Celsius gaat hij een klein kiertje lucht trekken, bij 26 graden wordt dat vergroot naar een kier van 5 procent.

Vorst
De teeltwisseling zal hetzelfde verlopen als vorig jaar. “We hebben daarvoor geen hele strakke planning, maar weten wel ‘in die week moet dit of dat klaar zijn’. Het is al wel best koud. Het is dus te hopen dat het niet gaat vriezen op het moment dat je moet schoonspuiten. Anders kun je best wat vertraging oplopen.”

Planten gezaaid
De nieuwe planten zijn al weer gezaaid. In de vroegst geruimde kas wordt voor de Sinterklaas een klein plantje gezet, met 2 november als zaaidatum. De andere kas is 25 oktober gezaaid, en zal 9 december geplant worden. Voor de helft zal er een nieuw ras bij komen te staan, de DSP 7054 die hij dit jaar in een tralie als proef had staan.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.