Redactie GFActueel
‘Met dit licht moeten we waarschijnlijk langer doorstoken’

Danny Laurijssen in Meer noemde zijn najaarsteelt met Elsanta tot vorige week donderdag ( 11/11) ‘goed verlopend’.  “Technisch gezien althans. Er is goed vier kilo per vierkante meter af, er moet nog een kleine kilo bijkomen.” De planten –geplant op 6 augustus- gaan net na Sinterklaas weer uit de kas om ze volgend jaar te gebruiken voor een buitenteelt op stellingen.

De beperkte lichtinstraling van de afgelopen periode is voor deze najaarsteelt nauwelijks van invloed, omdat de grootste plantbelasting achter de rug is. Voor de doorteelt, eveneens met Elsanta in een planting van 12 augustus, heeft het moeilijker gehad. “We hebben rustig aangedaan met stoken, ook omdat het een relatief vroege teelt is. Dat geeft wat meer ruimte dan een planting waarmee je op 16 of 17 augustus zou starten”.

Inmiddels heeft de doorteelt bijna drie kilo per vierkante meter opgeleverd. “We streven nu een etmaaltemperatuur na van 13,5 tot 14 graden Celsius. Dat zou overigens niet anders zijn bij meer lichtrijke omstandigheden. Met meer licht zou je wel meer overschot hebben: het kan goed zijn dat we nu langer moeten doorgaan met stoken totdat de planten klaar zijn. (De topbloem moet een centimeter lang zijn). We willen met deze pluk doorgaan tot Kerst.”

De najaarsteelt wordt vervangen door verse planten van de rassen Sonata en met Clery. De Clery-trayplanten zijn vorige week dinsdag ingepakt, zodat ze voor het planten rond 10 december zo’n vier weken koeling krijgen. De Sonata is deze week aan de beurt, ook deze planten gaan rond dezelfde tijd op de goot.

De trayplanten van het ras Elsanta zijn nog niet zo ver. De planten stonden vorige week nog op een bemesting van 11 eenheden stikstof per hectare, verdeeld over drie doseringen. “De stikstof kan wel uitspoelen, maar dat zo weer direct aangevuld.” De reden voor deze aanpak zit hem vooral in het omschakelmoment van vegetatief naar generatief. Topbloemonderzoek leerde dat die omslag zich rond 13 september voltrok. “Ze waren eerder nog te licht, ze moeten eerst twee, drie blaadjes hebben.”

Laurijssen verwachtte eind vorige week de uitslag van het volledig plantonderzoek binnen te krijgen, “aan de hand daarvan bepalen we de aanpak voor de komende weken. Normaal gezien worden deze planten rond Sinterklaas ingepakt.

De voor de najaarsteelt gebruikte planten op de buitenstellingen worden gebruikt voor een doorteelt. De planten werden vorige week opgeknipt. Ze blijven nog even staanvoordat ze de frigo in gaan. “De potten moeten echt voldoende koud zijn, anders duurt het te lang voordat ze door en door bevroren zijn.”


Bron: Groenten & Fruit -auteur Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.