‘Donkerste november-maand die ik mij kan herinneren’

Eén afdeling bij Cees Kranenburg in Leidschendam is al geruimd, in een andere kas van een late 26 augustus planting nadert de teelt zijn eind. “Daar hangt best nog aardig wat aan”, constateert hij begin week 45. “Maar het komt er heel slecht af. Dit is qua hoeveelheid buitenlicht de slechtste november-maand die ik mij kan herinneren. Augustus, september en oktober waren ook al zo donker. Ik dacht dat november dan wel mee zal vallen. Maar nee dus.”
“Waar vrucht hangt, zie je nu helemaal geen groei meer. Tot eind oktober hebben we nog een beetje rankjes getopt en goed gehangen, en tot verleden week zag je nog wat groei. Maar aan die groei is nu opvallend abrupt een einde gekomen.”
Prijstechnisch is de herfstteelt redelijk verlopen.

Goede kleur
De kwaliteit van de vruchten is goed. Ook de kleur. “Het gewas is vrij open. Wat er dus nog aan licht binnen komt, ziet de vrucht. En mede door het donkere weer geeft ik ook de hele dag door 3,5 EC aan voeding mee.”
Zwaardere vruchten zitten er vrijwel niet tussen vanwege het donkere weer. “Ik snij 30-ers, omdat ik die nodig heb voor mijn afzet. Normaal zaten daar nog wel eens wat grotere tussen, maar nu niet.”

Buis begrensd
Kranenburg geeft op instraling water, maar die regeling heeft niet veel invloed. “Hij komt al gauw op de tijdinstelling, van minimaal één beurt per uur. Die 55 Joule, waarop hij op straling eerder terug kan komen, haalt hij bijna nooit binnen een uur.”
Bij de temperatuurinstellingen staat de buis begrensd op 55 graden Celsius. De nachttemperatuur van 19 graden Celsius wordt daarmee wel eens niet gehaald, vanwege het ontbreken van een schermdoek. “Maar dat is niet zo erg. Het gewas blijft harder zonder scherm. En anders zou het gewas ook zo versleten zijn.”
Overdag haalt hij de temperatuur op naar 20,5 graden.

Plagen beperkt aanwezig
Ziekten en plagen vormen geen problemen. “Het is er allemaal nog wel, maar wel beperkt. Alles is onder controle. Hier en daar zit een blaadje spint. Half oktober hebben we ze opgeruimd met Floramite, maar er is wat overgebleven. Die zijn nu weggekropen, dus daar kunnen we volgend jaar weer ‘plezier van beleven’. De trips is volledig opgegeten door de swirskii. Een rupsje zie je nu heel laat nog, maar die kan geen schade meer aanrichten.”
Meeldauw is langs de gevels wat waar te nemen bij het meeldauw-vatbare ras.

Nieuwe perliet
In het al geruimde gedeelte is hij aan het schoonmaken. De verwarmingsbuizen hangen op, en het drainsysteem wordt schoongemaakt. “De kas waar nu nog komkommers staan, komt daar straks achteraan met dat werk. We doen nu al een deel, anders hebben we te weinig tijd. Op 8 december moeten er overal weer planten in.”
Het perliet wordt dit jaar uit de te stomen bakken gehaald en vervangen. “Na 5 jaar gebruik vond ik het toch te oud worden. Het gewas groeit daardoor wel iets moeilijker weg. Maar eenmaal bezig met de teelt, kun je weer makkelijker water geven.”

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.