‘Als je gaat tellen, hangen er toch net zoveel vruchten aan als vorig jaar’

Gerrit Bergwerff in Maasdijk gaat nog tot 1 december door met de teelt. “Gewoon volgens schema. De laatste zetting hadden we in week 39. Toen telden we nog 35 vruchten per vierkante meter. Dat was verantwoord om de teelt helemaal af te maken.”
Er lijkt op het oog wat minder aan te zitten dan vorig jaar. “Maar als je gaat tellen valt dat mee. Er zitten er net zoveel als vorig jaar.” De vruchten zijn met 70 tot 75 procent 80-ers nog voldoende grof. Kwalitatief zijn de paprika’s ook nog goed. “En het gewas staat er ook nog mooi prei-groen bij.”

Scherm altijd even open
“We duwen er nog echt de volle energie in.” Overdag met voldoende buis erin om de luchtvochtigheid niet te hoog op te laten lopen. “We stoken nu (begin week 45) 0,7 tot 0,8 kuub gas per week. Nu het wat kouder wordt, zal dat wel richting een kuub gaan.” Met helder weer staat de dagtemperatuur op 20,5 graden Celsius. De voornacht op 18 graden, “die mag hij nog een beetje pakken voor de grofheid van de vruchten”, en de nanacht op 19 graden. “Na 24.00 uur, om de snelheid erin te houden.”
Het scherm gaat onder de 7 graden buitentemperatuur toch altijd minimaal 3 of 4 uur per dag open. “Meer schermen gaat in dit stadium niet. Anders gaat het ten koste van de kwaliteit van het gewas.” Boven de 7 graden Celsius gaat het scherm ongeveer tussen 9.00 uur en 15.00 – 16.00 uur open.
De planten krijgen op donkere dagen nog maar een of twee beurten water. Dit zijn dan wel grote beurten, van 150 cc. per plant. Met zonnig weer krijgt het gewas een beurt meer.

Weinig rupsen tolereren in herfst
Qua ziekten en plagen is het gewas nu schoon. “Een paar weken geleden hebben we nog wel luis op moeten ruimen, die toen op kwam zetten. Ook wat rupsen betreft, zijn we nu schoon. In de herfst kun je ook weinig tolereren. In het laatste eindje van de teelt mag je geen dierlijk vuil meer op de vruchten hebben, met oog op schimmels.”
Er zit totaal geen Fusarium, en slechts enkele stengels met Botrytis-plekjes op snijvlakjes. “Dat loont ook niet meer de moeite om daar nog wat aan te doen.”
Tijdens de teeltwisseling worden de matten vervangen. “Dit jaar hebben we er voor het tweede jaar op geteeld. Dat is heel goed gegaan.”
Het werk blijft nu beperkt tot oogsten. “Twee weken geleden heb ik nog een laatste beetje ingedraaid, zodat er geen vruchten af zouden vallen.” De bedoeling is rond de kerst te planten. Er is 5 november gezaaid.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.