'Ik ben blij dat de prijzen dit jaar zo goed zijn geweest'

Bij Jan Op het Veld in Belfeld hangen er nog 3 tot 4 trossen (ras Cappricia) per stengel. “De tomaten zijn mooi dik geworden. Dat had ik niet verwacht want we hebben pas half september de kop eruit gehaald.” Met een lage voornacht en overdag flink doorstoken is het gelukt om behalve bij de laatste tros (die op 5 is gesnoeid) nog 6 grote tomaten aan de tros te krijgen. “Maar het is in hoofdzaak het weer van oktober geweest dat ons geholpen heeft.”

'Niemand had dit verwacht'
Deze week is ethrel gespoten. Daarna ligt het scherm een week lang dag en nacht dicht terwijl de dagtemperatuur op 21 en de nachttemperatuur op 20 graden wordt gehouden. In week 47 worden de laatste tomaten geknipt. De productie zal 1,5 tot 2 kilo per vierkante meter lager uitkomen dan vorig jaar, maar Op het Veld is niet ontevreden met de 57 kilo per vierkante meter. “Ik ben blij dat de prijzen dit jaar zo goed geweest zijn. We komen bijna aan een middenprijs van 75 cent per kilo terwijl het vorig jaar maar 49 cent was. Niemand had dit verwacht, maar het is niet genoeg om het verlies van vorig jaar helemaal weg te werken.”

Macrolophus pas eind augustus op sterkte
Teelttechnisch is het allemaal goed verlopen, ook in de laatste maanden. “Vorig najaar kregen we nog veel blad-Botrytis. Maar dit hele jaar hebben we maar heel weinig hoeven doen tegen Botrytis. Misschien dat het te maken heeft met de hogere ec in de mat en de lagere watergift over de dag heen. We hebben in oktober ook minder geschermd dan vorig jaar.” Wittevlieg werd nog wel even een probleem zodat hij in de nazomer moest spuiten en gele vanglinten heeft opgehangen. “Pas sinds eind augustus is Macrolophus op sterkte. We hebben daarom dit jaar veel meer sluipwespen moeten uitzetten dan normaal.” Ook aan gas is Op het Veld meer geld kwijt dan vorig jaar. “We gebruiken geen foliescherm dus zo’n strenge winter kost dan al gauw twee tot drie kuub per vierkante meter extra.”

Volgend jaar vaker blaadje uit de kop
Bij de teeltwisseling zal hij niet veel anders doen dan anders. “We gaan met het hygiëneprotocol weer proberen helemaal virusvrij te starten. Dit jaar zagen we pas in augustus in een afdeling 20 paden met print op de tomaten, maar het is uiteindelijk meegevallen. Je moet de tomaten dan wel roder knippen.” Op het Veld gaat op 20 december weer planten, vier dagen later dan dit jaar. Hij blijft bij het ras Cappricia. “Het is een makkelijk te telen ras dat veiligheid biedt.” Hij zet hem opnieuw op onderstam Emperador. “Maxifort is te sterk, bleek vorig jaar bij een teler hier in de buurt. Zelfs met Emperador heeft het gewas dit jaar nog te mooi gestaan. Ik heb niet op het scherpst van de snede geteeld. Daardoor waren de vruchten iets fijner, al zie je dat in de kilo’s niet terug. Maar volgend jaar ga ik vaker een blaadje uit de kop nemen.”


Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.