1 reactie

‘Ik wil meer generativiteit in de plant hebben’

Joost Barendse van Kwekerij De Kabel in De Lier gaat deze week de belichte kas volplanten: opnieuw met het ras Brioso op onderstam Maxifort. De planten staan tegen de eerste bloei aan. Dit jaar heeft hij gekozen voor geënt-getopte planten. “Ik wil meer generativiteit in de plant hebben dan met 1-op-1-geënte planten. Bovendien krijg je de eerste tros nu lager te zitten.” Verder verandert er niet veel in de teeltstrategie. Wanneer de lampen aangaan is afhankelijk van de buitentemperatuur, de hoeveelheid zonlicht en de gewasstand. Zodra de nieuwe planten erin staan gaat hij  er ieder tweede pad rollertraps van 5 centimeter breed ophangen. “Dat is me erg goed bevallen. Je kunt dan echt de eerste wittevliegen wegvangen en lang schoon blijven.”

'Dichtheid van 4,2 stengels was te dik'
Terugkijkend op de afgesloten belichte teelt is Barendse niet echt tevreden. “Het had beter gekund. We zijn naar een zomerdichtheid van 4,2 stengels per vierkante meter gegaan en dat was dit jaar zeker te dik. Brioso blijkt dan toch behoorlijk lichtgevoelig te zijn. De dichtheid heeft productie en grofheid gekost.”

Onbelichte teelt gaat door
De onbelichte teelt gaat door tot week 51. Er hangen nog 5 tot 6 trossen per stengel. Ook hier heeft de donkere augustusmaand zijn sporen nagelaten. “Ik verwacht toch twee kilo achterop geraakt te zijn.” Het gewas is nog steeds gezond. Botrytis zit er weinig in, maar om de twee weken worden wel lege en dode stengels weggehaald. Ook de biologische bestrijding loopt weer goed. “We hebben een keer gedruppeld met Calypso omdat Macrolophus miszetting ging veroorzaken. Een paar weken geleden kwam wittevlieg daardoor opzetten maar we hebben nu weer een goed evenwicht. We hebben  in de haarden rollertraps opgehangen.”

Lange druppelbeurten
De teelt verloopt nu rustig. Barendse streeft naar een etmaaltemperatuur van 16 tot graden met een voornacht van 13,5 graden en een luchtinstelling van 14 graden tot 3 uur ‘s nachts. Daarna klimt de temperatuur langzaam naar 16,8 graden en na 10 uur naar 19,5 graden met een lichtverhoging van 4 graden (tussen 100 en 500 W/m2). Tussen 5 en 8 uur gaat het scherm soms dicht, als het buiten kouder is dan 7 graden.
De watergift gaat in grote beurten in korte tijd: 500 milliliter tussen 10 en 11 uur. Op donkere dagen geeft hij een beurt, maar op heldere dagen probeert hij de ec wat te verlagen met twee beurten. “De ec in de mat was opgelopen naar 7.” Het gewaswerk in de onbelichte teelt stelt niet veel meer voor. “We halen er deze week alleen nog een rondje tussendieven uit.”

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Gerard Boonekamp

Eén reactie

  • no-profile-image

    Horti Advies Ferry Klap

    Gaat goedkomen Joost!!

Of registreer je om te kunnen reageren.