'Ik wil tot het einde goede kwaliteit blijven leveren.'

Arjan Vedder in ’s Gravenzande is deze en volgende week bezig met het schoonknippen van de planten. “Ik wil niet alles in een keer aanvoeren. Er komt nog aardig wat af. Maar omdat het gespreid is over twee weken lijkt het niet veel. Bij elkaar zal het 1,2 tot 1,3 kilo per vierkante meter zijn.”
Hij stookt de teelt gewoon door tot het einde. “Ik wil tot het eind goede kwaliteit blijven leveren.”Overdag staat een stooktemperatuur van 18 graden ingesteld die in de middag wat oploopt. De voornacht staat op 16,5 graden en de nanacht op 18,5 graden met een maximumbuis van 50 graden. Zo haalt hij een etmaaltemperatuur van ongeveer 18,5 graden. Schermen doet hij niet. “Ik heb liever dat de temperatuur niet gehaald wordt dan dat het te vochtig wordt. Want dan worden de vruchten zwakker. Bovendien steekt het gewas hier en daar boven de atlasdraden uit.”  Vedder heeft het werk zo gepland dat een afdeling komend weekend al uit kan.

‘Liever natte matten dan dat plant tekort komt’
Hij blijft tot het einde toe voldoende water geven. Afhankelijk van de instraling geeft hij twee tot vijf druppelbeurten van 150 milliliter per druppelaar per dag. “De vruchten blijven zo gemakkelijk zwellen. Ik heb liever dat de matten wat te nat zijn bij het uitruimen dan dat de plant tekort komt .Het uitruimen van de matten met doeken heeft het werk een stuk lichter gemaakt.” Hij geeft een ec mee van 2,8. “Je moet de ec nu niet weg laten vallen want dat gaat ten koste van de kwaliteit.”  Ook de CO2-dosering blijft op peil. Het streven is een concentratie van 1000 ppm, uit de wkk. “De ramen liggen nu zoveel dicht dat ik geen Ocap-CO2 meer nodig heb.”

Geen makkelijk jaar
Terugkijkend op het teeltseizoen is Vedder niet erg enthousiast. “Het was teelttechnisch geen makkelijk jaar met heel sterk wisselende lichtomstandigheden. Vooral augustus was verschrikkelijk donker waardoor de productie in september behoorlijk tegenviel. We eindigen in productie achter op vorig jaar.” De biologische bestrijding is wel goed verlopen. “Wantsen heb ik het hele jaar niet gezien. Dat is wel zo plezierig.”  In mei kwam zoals gebruikelijk behoorlijk wat trips opzetten, maar dat is biologisch opgelost met Orius en Macrolophus. Eind augustus moest Macrolophus wel deels worden afgedood vanwege de toename van Mucor.  Maar daarna heeft hij zich hersteld en kon het seizoen biologisch beëindigd worden.

Zelfde combinatie
Voor de teeltwisseling neemt Vedder goed de tijd om alles goed schoon te maken. Een kas plant hij op 1 december, de andere twee weken later. Komend seizoen kiest hij voor de vierde keer op rij voor de combinatie Jaylo met onderstam Beaufort in een vier-stengelsysteem met een dichtheid van 5,5 stengels per vierkante meter. “Sinds de nieuwe kas doen we dat zo en dat bevalt prima.”

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.