1 reactie

Redactie GFActueel
Het dossier van de voorrang voor duurzame stroom is een belangrijke zaak voor de glastuinbouw waar het wkk-vermogen en het vermogen om elektra terug te leveren aan het net bijzonder hard is gegroeid.


Toch voorrang voor duurzame stroom, nadat de vorige minister van Economische Zaken mevrouw van der Hoeven het op het laatste moment toch niet doorvoerde, lijkt minster Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) de handschoen daadkrachtig op te pakken. Nee, niet te enthousiast, het is er nog niet doorheen, maar alleen al het feit dat het op deze manier weer wordt opgepakt moet de glastuinbouw moed geven. Ja, ik moest ook wel even wennen aan het verdwijnen van het ministerie van Landbouw en de samenvoeging met Economische Zaken, maar ik denk zeker niet dat we er als glastuinbouw en landbouw slechter van hoeven te worden. Uiteraard ligt veel aan de eigen lobby en voorlichtingswerk richting deze nieuwe formatie van twee ministeries. Te lezen valt ook dat de ambtenaren nog niet zo maar bij elkaar zitten en ook nog niet geheel op een lijn, maar ja welke fusie is in een dag afgerond en succesvol! 

Drie kolencentrales van 1000 mw
Het dossier van de voorrang voor duurzame stroom is een belangrijke zaak voor de glastuinbouw waar het wkk-vermogen en het vermogen om elektra terug te leveren aan het net bijzonder hard is gegroeid. De cijfers lopen wel wat uiteen, maar de totale glastuinbouw is toch goed voor zo’n drie kolencentrales van 1000 megawatt. Het zijn juist deze centrales, die de ruimte op het net in de toekomst gaan opgebruiken. Heftige investeringen zouden er dan aan te pas moeten komen om toch ruimte te bieden aan alle of congestiemanagement. Bij de voorrang voor duurzame elektra zou de glastuinbouw toch een treetje hoger staan dan de kolencentrales, dus dat is heel erg mooi voor de glastuinbouw. Dit voor twee feiten: 1; de glastuinbouw krijgt de ruimte om elektra terug te leveren, dat zo belangrijk is om de energiekosten te drukken en 2; er wordt vanuit overheidswege erkend dat de opgewekte elektra van de glastuinbouw duurzamer is als die van de conventionele centrales. Het lijken mij twee winstpunten. 

Vruchten plukken
Laten we hopen dat na deze eerste aanzet tot een goede daad er nog vele zullen volgen voor de land- en tuinbouw. Ik ben er nog niet zo bang voor dat de voorrang voor duurzame stroom de eerste en de laatste goede daad zal zijn. Bang om onder te worden gesneeuwd in het nieuwe ministerie door de 'grote industrieën' ben ik ook niet zo. Dit met name omdat de land- en tuinbouw met haar gehele keten niet meer als onbeduidend worden gezien door Den Haag, maar juist als speerpunt. Zelden is onze sector zo vaak genoemd en geroemd in belangrijke redes door belangrijke personen als in de laatste tijd. Het is nu zaak om daar de vruchten van de plukken en hard in te zetten op de belangen voor land- en tuinbouw! Zeker nu de vorming en fusie van het nieuwe ministerie in volle gang is.      


Eén reactie

  • no-profile-image

    Peter Verschuren

    Dit kabinet neemt de ene populistische maatregel na de andere. Afschaffen rrokverbod in kleine cafe's, verhogen maximumsnelheid, geen co2 in Barendrecht enz. Allemaal maatregelen zonder substantie voor de toekomst van het land, maar met een hoog brood en spelen gehalte. In dat licht gezien vraag ik me af wat het addertje onder het gras is bij deze in principe fantastische maatregel, maar wellicht ben ik te achterdochtig.

Of registreer je om te kunnen reageren.