‘Etmaaltemperatuur halen met intensief schermen’

De teelt bij Ben Bolleboom in Delfgauw loopt ten einde. Hij is in week 43 het gewas aan het leeg snijden. “Het laatste staartje. Het is ook tijd dat het er uit gaat. Het 9 juli geplante gewas is echt oud, helemaal versleten. Met de kleur en vorm van de komkommers is het moeilijk.”

Veel schermen
Om de vruchten er af te krijgen, houdt hij hoge etmaaltemperaturen aan. “Met intensief schermen.” Onder de 12 graden Celsius buitentemperatuur loopt het doek dicht. Met weinig licht blijft het nog langer dicht liggen.
In de nacht heeft hij de temperatuur op 20 graden Celsius gezet. “Wel met een maximumbuis van 50 graden. Als hij de nagestreefde temperatuur daarmee niet haalt, is het jammer. Ik wil er niet te veel energie in stoppen.”
De watergift is stopgezet, om de eenjarige steenwolmatten droog te trekken. “Ik heb een goede rug, maar dat wil ik ook graag zo houden.” Het plan is om half december opnieuw te gaan planten.

Veel biologie ingezet
Qua productie heeft deze herfstteelt het teelttechnisch wel het beste gedaan van de drie teelten van dit jaar, ondanks dat spint en meeldauw aardig voor problemen zorgden. “De meeldauwdruk was hoog, terwijl er tijdelijk geen Rocket beschikbaar was. We zijn er gelukkig toch nog aardig doorheen gekomen. Spint zat er vooral in het eerste deel van deze derde teelt veel. We hebben veel biologie ingezet. Dat heeft geholpen. Op het eind van de teelt hadden we geen probleem meer met spint.”

Virus plaatselijk houden
De virusaantasting heeft hij geprobeerd beperkt te houden, door besmette paden apart te oogsten en door melkmesjes te gebruiken. “Tot het eind toe hebben we apart gesneden. Op het laatst zag je af en toe ook wel wat planten buiten die paden komen. Het ging zich toen toch verspreiden.”
Het virus vraagt straks een grondige teeltwisseling. “Alles goed schoonmaken. Maar we deden dat altijd al rigoureus. Dus veel anders dan gewoon zal het niet gaan. Misschien nog wat extra op details letten.”

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.