‘Gelukkig hebben we weer eens een positief seizoen gehad.’

Dirk van Schie in Pijnacker is bezig met het afoogsten en sorteren van de laatste vleestomaten (ras Growdena). “We komen in productie gelijk uit met vorig jaar dus we hebben het teelttechnisch wat beter gedaan. Al halen we met vleestomaten nooit de topproducties van sommige andere segmenten.” Hoewel de laatste weken de prijs van ronde tomaten beter is dan van vleestomaten, kan Van Schie nu al terug kijken op een geslaagd jaar. “Gelukkig hebben we weer eens een positief seizoen gehad en eindigen we aan de goede kant van de streep.”

Hele jaar prettig gewas
De grofheid van de vruchten is de laatste maanden goed op peil gebleven, maar door een matige zetting zaten er wel eens 3 in plaats van 4 tomaten aan een tros. Ook de tomaten die nu geoogst worden zijn mooi grof. En voor overschrijding van de mrl voor ethrel is Van Schie niet bang. “Er wordt maar 10 procent van de maximale hoeveelheid gevonden in de vruchten.”
De teelt is zonder grote problemen verlopen. “We hebben het hele jaar een prettig gewas gehad met minder Botrytis en veel minder uitval dan de voorgaande jaren. Dat is het resultaat van zo netjes mogelijk blad snijden vanaf het begin. Het maakt erg veel uit of je een wond maakt van 1 vierkante centimeter of dat je een stuk stengel meesnijdt of het laatste velletje van het blad eraf trekt.” In april en mei heeft hij nog veel tijd besteed aan het nalopen van Botrytis-plekjes maar dat is daarna steeds minder geworden.

Spintmiddelen werken onvoldoende
De biologische bestrijding is dit jaar ook goed verlopen. Alleen spint is een hardnekkig probleem geweest. “In een beperkte hoek hebben we van de zomer iedere 10 dagen met de nog beschikbare middelen gespoten, maar echt verdwijnen deden ze niet. Floramite werkte een paar jaar geleden nog goed, maar hielp nu ook onvoldoende.” Door er continu bovenop te zitten en doordat er veel Macrolophus zat is de spint niet uitgebreid over de hele kas. “Maar als ik ze volgend jaar vroeg krijg zal het niet meevallen ze te bestrijden. Om de tien dagen spuiten, daar heb je weinig schik in.”

Dubbel scherm
Voor komend seizoen verandert er weinig aan de teelt. Het ras wordt weer Growdena met een proefpaadje van het ras DRW 7749 van De Ruiter en de gebruikelijke rassenproeven voor Enza.  Hij gaat opnieuw een derde deel van de planten enten (zaai op 2 november) en twee derde ongeënte planten zetten (zaai 10 november). De teeltwisseling wordt ook niet anders dan voorgaande jaren. Wel laat hij de kas met formaline foggen om de algen op het beweegbare scherm te doden. Verder zal tot half februari weer een vast AC-folie onder het beweegbare scherm liggen. “We willen in de achterste tralies minder gaatjes want aan de gevels was het toch kouder. En we gaan de ventilatoren heel zachtjes laten draaien. Want hoe meer luchtbeweging onder de schermen, des te groter worden de temperatuurverschillen.

Pepinovrij blijven
Verder wordt alles erop gericht weer helemaal schoon te beginnen en schoon te blijven. “Ik heb de laatste vier jaar geen last van pepino gehad en dat wil ik graag zo houden. Vreemden mogen bij ons de kas niet in. De focus moet er volledig op gericht zijn besmetting met pepino te voorkomen. Ik heb mede daardoor het hele jaar een perfecte kwaliteit geoogst.”

Bron: Groenten en Fruit – Auteur: Gerard Boonekamp

 

Of registreer je om te kunnen reageren.