‘Voor het stoken gebruik ik alleen nog maar wkk-warmte’

De teeltwisseling bij Edwin van der Ploeg van Montreahof in Berkel en Rodenrijs is weer aanstaande. De laatste vruchten zijn nog steeds goed van kwaliteit, al worden ze wel wat fijner. “De kilo’s vallen niet helemaal mee.”
Ziekten en plagen worden aan het eind van de teelt opgeruimd, om schoon te eindigen. De meeste plagen vormden geen probleem, maar tot het laatst heeft het gewas wel last van rupsen gehad.

Wkk-warmte
Hij stookt 20 graden Celsius in de nacht om ook de laatste vruchten oogstrijp te krijgen, waarbij het schermdoek beneden de 12 graden Celsius buitentemperatuur dicht gaat. Voor het stoken gebruikt hij alleen nog wkk-warmte. Dat volstaat aardig. “Alleen in het weekend valt hij wel eens wat terug in temperatuur.’
De watergift en EC zijn teruggebracht. Net voor de teeltwisseling gaat hij nog voorzichtiger watergeven, om de matten zo goed mogelijk droog te trekken.

Foliescherm
De nieuwe planten zijn al weer gezaaid. Een gedeelte op 18 oktober, met Inzell voor een vier-stengel-teelt. Voor een andere afdeling met Stayer valt de zaai op 1 november, voor een drie-stengel-teelt.
Als voorbereiding op het nieuwe seizoen is het eigen personeel alvast bezig met folie trekken en vastzetten, als tweede beweegbare scherm onder het doekscherm.
Dit folie gaat anderhalf jaar mee, en wordt er dan in april, als de gebruiksperiode in het voorjaar voorbij is, weer uitgehaald. In de zomer dat het foliescherm blijft liggen, opent hij het elke maand even, zodat het goed opengetrokken en weer opgevouwen kan blijven worden.


Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

 

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.