'Het afrijpen van de laatste trossen moet vooral van de temperatuur komen.'

“Het staartje van de teelt verloopt heel goed”, zegt Michel de Winter van Stargrowers in Hoek van Holland. “We hebben de tomaten goed grof weten te krijgen. Het gemiddeld vruchtgewicht is nu 125 gram en dat is erg hoog voor het ras Mecano.” Hij is doorgegaan met de normale ronden bladsnijden en heeft daarnaast nog een keer extra blad gesneden. Er zitten nu nog vier bladeren en vier trossen aan de plant. De laatste drie trossen zijn op zes tomaten gesnoeid. “Met zoveel licht in het gewas krijg je grote ballen. En kwalitatief is het een plaatje. We zien ook helemaal geen virusprint . En de productie verloopt nog steeds volgens schema."

Drie dagen 21 graden vlak
Tot het ethrellen stuurt De Winter nog steeds op het maximaal uitdikken van de vruchten. De voornacht staat ingesteld op 12 graden (tot 2 uur), de nanacht op 18 graden en van zon-op tot 15 uur stijgt de temperatuur  langzaam naar 21 graden met een lichtverhoging. In de namiddag wordt het maximaal 25 graden. Als de voornacht van 12 graden is bereikt gaat het scherm dicht mits het buiten 8 graden is. En als er een vragende buis is van 25 graden of meer wordt de ingestelde buitentemperatuur met 4 graden verhoogd. Om 9 uur gaat het scherm in drie stappen open.
In week 43 gaat hij ethrel spuiten: 1 liter per hectare. “Dat is zo weinig dat er haast geen ethrel in de vruchten gevonden wordt en ik altijd onder de mrl blijf.” Zodra er gespoten is verhoogt hij de etmaaltemperatuur gedurende drie dagen naar 21 graden vlak. Het scherm is dan dicht. Pas boven een instraling van 250 Watt per vierkante meter mag het open gaan. Na drie dagen wordt de etmaaltemperatuur verlaagd naar 19 graden zonder voornacht. “Het afrijpen van de laatste trossen moet vooral van de temperatuur komen. Zo hou je ook een goede kwaliteit.”

Formaline spuiten
In week 46 zal hij de laatste tomaten oogsten en in week 48 wordt al weer geplant. “De teeltwisseling zal weer het jaarlijkse riedeltje worden. Dat hoeft niet langer dan twee weken te duren.” Na het snijden van het laatste blad worden de doeken met het blad alvast opgerold. Daarna worden de doeken gebruikt om het gewas en de matten uit de kas te draaien. De Winter laat na het opruimen de kas uitspuiten met formaline. “Ik heb meer vertrouwen in spuiten dan in foggen vanaf het middenpad. Formaline is een contactmiddel en mijn paden zijn 160 meter lang.” Het glas en de gevels worden daarna met fluor weer helder gemaakt, de substraatgoten worden met chloor schoon gespoten en het druppelsysteem met chloor en zuur. Als de kas klaar ligt wordt alles nog een keer gespoten met waterstofperoxide.

Alles op de groei
Volgend seizoen stapt Stargrowers over van middel naar grove trostomaten van het ras Komeett telen, geënt op onderstam Maxifort. “De productiepotentie van dat ras ligt toch twee tot drie kilo per vierkante meter hoger dan van Mecano. Maar er past wel een bepaalde strategie bij. We gaan er alles aan doen om groei te houden en de temperaturen te kunnen aanhouden die we willen.  Je bent dan ook minder vatbaar voor pepino. We gaan hem op vier stengels per vierkante meter zetten, alle trossen op vier snoeien en clippen in plaats van indraaien.”

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.