‘Voordeel van teeltgoten is een optelsom van kleine dingen’

Het gewas bij Rino Kaljouw in Sint-Annaland moet nog tot 1 november mee. Een rondje van onderen schoonmaken in week 41 is het laatste gewaswerk geweest.
“Er staat een beetje schraal generatief gewasje. Dankzij het licht op de vruchten is de kwaliteit en kleur nog best goed, al neemt het percentage kromme en klasse 2 wat erbij komt wel toe.”
Het aantal stuks neemt snel af. In week 41 sneed hij 2,5 komkommers per vierkante meter. Met een niet zwaar belast gewas komen de komkommers er vlot af.

Weersafhankelijk stoken
Hij stookt sterk weersafhankelijk, om de wkk-warmte zo effectief mogelijk te benutten. “’s Middags een beetje broeien, om de temperatuur wat verder op te laten lopen. Maar in koude nachten teel ik kouder, en komt er een diepere voornacht in van bijvoorbeeld 17 graden.”
Het scherm gaat onder de 10 graden Celsius al dicht. “’s Ochtend tussen 4.00 uur en 8.00 uur is dat 12 graden. Zodat het scherm bij het opstoken van de kas dicht ligt. Maar wel met een vochtkier erin.”

Wittevlieg eerder aanpakken
Bij de plagen is wittevlieg nog een beetje een probleem geworden. “Die krijg ik maar niet goed onder de knie. In het voorjaar ben ik al achter de feiten aan gaan lopen. Daarom gaan we ze straks tijdens de teeltwisseling goed opruimen, en beginnen we volgend jaar gelijk met het inzetten van meer biologie. We gaan dan ook nauwkeuriger pleksgewijs inzetten en waar nodig corrigeren.”
Voor de rest ziet hij weinig plaaginsecten. “Mede dankzij een paar bespuitingen met Oberon, begin september, is de spint goed opgeruimd.”

Uitdaging om virus op te ruimen
Er zit virus in het gewas, al heeft dit gelukkig relatief weinig schade gegeven. “De uitdaging wordt dus nu om de kas heel netjes en secuur schoon te maken. Dat zijn we al jaren gewend. Bijvoorbeeld alle gewasresten uit de kas, en de gewasdraden helemaal goed schoon maken.’

Teeltgoten ophangen
Tijdens de teeltwisseling gaat hij teeltgoten ophangen. Wel vrij laag, om niet te veel stambladeren te gaan missen. Het voordeel van de goten is een optelsom van vele kleine dingen. “Zoals een betere drainwateropvang, minder wortel-uitloop uit het substraat, en een rondje minder indraaien. En stiekem hoop je daarbij ook dat de kans op virus wat kleiner wordt, doordat je minder makkelijk besmetting vanuit de ondergrond hebt. En bij een infectie kun je in de zomer makkelijker en sneller van substraat wisselen, in plaats van dat je dan gedwongen naar een herfstteelt tomaat moet.”

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.