‘Ik stop het geld voor stoken liever in de nieuwe planten’

De laatste rode paprika’s bij Didier Algoet in Duffel zijn begin week 42 geoogst. Hij is begonnen met het uitruimen van het gewas.
In de laatste 4 tot 5 weken van de teelt heeft hij echt op tempo geteeld, om alle vruchten er op tijd af te krijgen. Dat is goed gelukt. “We hebben in totaal 600 gram groen geoogst, de rest rood.”
Er zijn etmaaltemperaturen van 22 graden Celsius gedraaid, en het scherm ging al snel dicht, bij een buitentemperatuur beneden de 15 graden Celsius.

Fijnere vruchten
Door het tempo maken, bleven de vruchten wel iets fijner. “8 procent waren 95-ers. Hoe kouder je teelt, hoe grover de vruchten worden. Maar dan zou je langer door moeten gaan met de teelt, om ze nog rood te krijgen. Maar ik stop het geld voor die stook liever in de nieuwe planten.”

Luisbestrijding nekte biologie tegen rupsen
De snelle teelt speelt ook een rol in een gunstige invloed op de gezondheid van het gewas. “Ik geloof er in dat je makkelijker binnenrot krijgt met kouder en vochtiger telen, waarbij de bloemen en vruchten grover worden.
Bij de plaagbestrijding heeft hij een keer Plenum ingezet, toen begin september hier en daar wat luis kwam opzetten. “Dat was helaas geen goede combinatie met de biologische rupsenbestrijding. We hadden steeds gewerkt met Trichogramma, maar die hebben we allemaal verloren. Het hele seizoen hebben we geen rups gezien, maar door die luisbestrijding zijn we toch met veel rupsen geëindigd.”

Teeltgoten
De teeltwisseling zal zo’n 10 dagen langer duren dan gebruikelijk, omdat hij een langeligger-systeem met teeltgoten gaat plaatsen, alle druppelaars gaat vervangen, en gedeeltelijk het scherm gaat vervangen.
“De goten zijn een vervanging voor het oude drainsysteem dat er 11 jaar in heeft gelegen. “Je zag toch steeds wat minder drain terug. En water en meststoffen zijn belangrijk. Dat is een dure kostenpost.”

Spreiding rassen
De nieuwe planten zijn alweer gezaaid, op 8 oktober. Ze zullen op 23 november als afgekweekte plant op de tuin gehaald worden. “We hopen dan begin maart weer terug op de markt te zijn.”
Als rassen is gekozen voor Viper en Nagano. Met de keus voor één vroeger ras, hoopt hij de arbeid en oogst wat meer te spreiden. “Nagano is ook een nieuw ras. Die moet zich eerst nog bewijzen.”

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.