Redactie GFActueel
Het was opvallend dat de vertegenwoordigers er steeds de nadruk op legden dat de robots niet alleen geen CAO hadden, maar het werk sneller en nauwkeuriger en voorzichtiger deden dan mensen.

Ondanks de tegenvallende berichten, vond ik het best leuk en interessant op de Horti Fair. Ik heb een breakfast meeting bijgewoond over het Nieuwe Telen en dat bleek een goed begin van de dag. Vervolgens hoefde ik me niet suf te haasten om alle hallen te doorkruisen en eigenlijk was dat wel relaxed. Eindelijk tijd om een praatje te maken met je toeleveranciers en andere bekenden. Op dinsdag was het gezellig druk en in het House of Technology was geen tafeltje niet bezet. Dit jaar was het jaar van de innovatieve hoogstandjes. Robots die konden verspenen, inhoezen, energie inkopen en veilingfust overzetten en ga zo maar door. Alles om handwerk te vervangen. Het was opvallend dat de vertegenwoordigers er steeds de nadruk op legden dat de robots niet alleen geen CAO hadden, maar het werk sneller en nauwkeuriger en voorzichtiger deden dan mensen. Ik heb mijn ogen uitgekeken. Maar ik kreeg er ook een onbestemd gevoel van.

Verder als cyborgs
Alsof het lot er mee speelt, kijken onze kinderen op het moment, dat ik deze weblog schrijf, naar Discovery Chanel. Het gaat over AI, Artificial Intelligence, kunstmatige intelligentie. We zien wat er allemaal al mogelijk is op computer gebeid. Wat computers en robots allemaal al kunnen en hoe gevaarlijk het wordt als we robots gaan produceren die slimmer zijn dan wij. Er zijn serieus mensen die bang zijn voor de superioriteit van de robots. Zij zien het als een oplossing om zelf ook technische mogelijkheden van de computers over te nemen, bijvoorbeeld het detecteren van infra rood. Voor een computer geen probleem, maar wij kunnen dat (nog) niet. Als een soort cyborgs zullen we dan het beste van twee werelden in ons verenigen.

Volledig overbodig
Mmm, ik vind science fiction wel leuk, maar die ontwikkeling zie ik nog niet zo zitten. Alhoewel we met pacemakers, kunstmatige hartkleppen en kunstheupen al een beginnetje maken. Die hele ontwikkeling waarbij mensen vervangen worden door robots, vind ik niet alleen maar prettig, Ik zou bijvoorbeeld niet graag helemaal omringd worden door machines in plaats van door mensen.
Op de HortiFair zei ik tegen een vertegenwoordiger: “Gelukkig maar dat wij mensen nog warm en zacht zijn, anders werden we binnenkort volledig overbodig.”

Of registreer je om te kunnen reageren.