‘Virus hebben we plaatselijk kunnen houden’

Het 19 juli geplante gewas bij Jeroen van der Ploeg in Pijnacker begint wat ouder te worden, al staat het er dankzij een aantal zonnige dagen nog steeds aardig bij. “Het valt niet tegen. We snijden nog vier komkommertjes in de week. Natuurlijk oogst je wat meer stek naar het einde van de teelt toe, maar voor de rest is de kwaliteit nog goed. We plukken nog 2,5 rondje in de week.”
Omdat hij de elektriciteit uit de wkk voor de komende periode verkocht heeft, is de warmte daarvan sowieso beschikbaar. “Anders gaat er toch zowat een kuub gas per week in.”
Gewasarbeid wordt er al lange tijd niet verricht. “Na half september komen de arbeidskosten er niet meer uit. Je krijgt dan ook snel schuurschade. Dat is zonde van je werk.”

Scherm voor het eerst dicht
Begin week 41 is voor het eerst het schermdoek dicht gegaan, dat ingesteld staat om onder een buitentemperatuur van 7 graden Celsius te sluiten. “Als we straks intensiever gaan schermen, zal het gewas ineens wel hard achteruit Nu ligt er nog een actieve buis onder, en gaat het nog wel.”
De kastemperaturen staan ingesteld op 19 graden Celsius in de nacht en 21 graden overdag.

Botrytis na dampig weer
Plagen vormen geen probleem. Tegen meeldauw is een hoek gecorrigeerd met een Fungaflor-bespuiting, waar alleen de LVM niet meer in staat bleek om de schimmel voldoende in de hand te houden. “En Rocket mag je nu ook weer gaan gebruiken. Dat is een voordeel. Het is één van de betere middelen.”
Botrytis op de stam veroorzaakt een beetje uitval. “Dat hebben we opgelopen in de periode met dat vieze dampige weer.”

Virusplanten
Ook zit er virus in op het bedrijf. “Gelukkig hebben we het plaatselijk kunnen houden, met in elk pad een eigen mesje en het werken met melk. Dat hebben we vanaf het begin van de teelt al gedaan.” Vorig jaar had hij voor het eerst last van bontvirus, waarbij hij het vrij laat ontdekte en de verspreiding al aardig op gang was gekomen. Daarom was hij er dit jaar scherp op, en heeft preventief maatregelen genomen.
“Bij de teeltwisseling wordt het weer grondig schoonmaken. Onder andere met een staalborstel alle haartjes van de gewasdraad weghalen. Het is een hoop arbeid, maar je probeert er alles aan te doen om het virus kwijt te raken. Maar je moet echt geluk hebben om er helemaal van af te komen.”

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.