'Annamay lijkt wat gevoeliger voor scheuren'

Op het bedrijf  van Vereijken Kwekerijen in Beek en Donk ligt de kas met belichting leeg. In de onbelichte kas met het ontvochtigingssysteem is op 1 oktober gekopt. “We hebben nu de laatste bloei. We snoeien de laatste van de zeven trossen die er nog hangen  op 8 vruchten”, zegt Eric Vereijken.  Het gewas ziet er nog gezond uit. “We hebben hier helemaal geen Botrytis, maar dat hadden we ook niet in de belichte kas op deze locatie.” De laatste weken ziet hij  wel meer gescheurde tomaten. “We oogsten nog steeds twee keer per week rond en we hebben geen stoplichten, dus daar kan het niet aan liggen. Het ras Annamay lijkt er wat gevoeliger  voor. De tros is toch minder sterk dan hij oogt.”  

Nachttemperatuur verhoogd
Om het scheuren tegen te gaan is de nachttemperatuur wat verhoogd naar bijna 16 graden. ’s Morgens wordt er op tijd opgestookt naar 18 graden en pas om 13 uur moet de dagtemperatuur van 19 graden gehaald zijn, die tot 17 uur wordt aangehouden. Daarna volgt een voornacht van 14,5 graden tot 2 uur. Hij houdt een groeibuis aan van 45 graden en in de middag 50 graden met een lichtverlaging van 10 graden. Het ondernet van 37 a 38 graden komt  er tussen 4 uur en 17 uur bij. Er wordt nog maar weinig water gegeven. Het druppelen start om 9.30 a 10 uur en stopt al om 12 tot 15 uur.

Meer schermuren
Nu de nachten weer kouder zijn, staat de ontvochtiging met opgewarmde buitenlucht weer volop aan. Het scherm gaat ’s nachts dicht op 7 graden en 8 graden in de nanacht. Het systeem van ontvochtigen werkt technisch prima en bevalt goed. “Maar we weten niet of we alle mogelijkheden van ontvochtigen benutten en hoe ver we kunnen gaan. We halen wel veel meer schermuren dan op de andere locaties, terwijl de teelt daar eerder klaar is.”

Kilootje achterop geraakt
Veel werk hoeft niet meer verzet te worden in het gewas. Er zal nog een keer blad geplukt worden zodat er 7 a 8 braderen overblijven. Daarnaast moet het gewas nog een keer zakken en zal er nog een rondje gediefd worden.  De productie valt een beetje tegen. “Hij loopt toch wel een kilootje achter op Campari.” Toch kiest Vereijken volgend jaar weer voor het ras Annamay. Nog niet duidelijk is of Maxifort opnieuw de onderstam zal zijn. “We hebben een discussie of het scheuren te verhelpen zou zijn met een minder krachtige onderstam.”

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.