‘We halen er groene tussenuit, die het als rood toch niet meer haalt’

Het gewas bij Van Dijk Bedrijven in Harmelen staat er nog steeds vitaal op. Aad van Dijk: “De kop is eruit, met nog eind week 41 nog 18 vruchtjes per vierkante meter.” Door de weersomstandigheden kwam de laatste zetting veel te laat. “We halen er met oogsten daarom grote vruchten als groene tussenuit, waarvan we zeker weten dat die het toch niet meer gaan halen voor rood. Alle bonte paprika’s blijven hangen. Die hebben nog 14 dagen de tijd om rood te worden. Dat moet lukken.”
De rode paprika’s die hij momenteel rood oogst, zijn erg grof. “Ze hebben er lang over gedaan, waardoor het gemiddeld vruchtgewicht opvallend hoog is. Dat is overigens een landelijk beeld.”
Terugkijkend constateert Van Dijk dat het een moeilijk teeltjaar is geweest. “Wisselend weer, met de lichte en donkere periodes op de verkeerde momenten.”

Veelvuldig schermen
De voornacht is er uit gehaald bij de temperatuurinstellingen. De hele nacht staat de temperatuur op 19 graden Celsius. Overdag gaat die naar 21 graden, naar het eind van de dag nog een graad hoger oplopend.
Er wordt ’s nachts al weer veelvuldig geschermd om energie te besparen. Onder de 12 graden buitentemperatuur loopt het schermdoek dicht.
Het gewaswerk is helemaal klaar. “In de personele bezetting zijn we aardig terug gegaan, richting de winterbezetting. De druk is ervan af. De oogst van de oude teelt zit in de pijpleiding, het moet er alleen nog afkomen.” De gedachten gaan al weer uit naar de nieuwe teelt. De planten daarvoor zijn inmiddels al weer gezaaid.”

Beetje meeldauw
De teelt heeft behoorlijk wat last van boterbloemluis gehad, Dat is nu over, maar de sporen ervan zijn nog zichtbaar in het gewas.
Voor het eerst sinds jaren heeft hij ook weer een beetje meeldauw gezien. “Dat past typisch bij dit jaar, met zijn wisselende weersomstandigheden. De meeldauw is laat op gang gekomen, Dus behalve het standaard zwavelen doen we daar niets aan. Het gewas haalt zo het einde van het jaar wel.”
Van andere schimmels, zoals binnenrot en Fusarium heeft hij geen noemenswaardige last gehad.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.