Redactie GFActueel
‘Luizen leveren in een paar dagen voor weken veel werk op’

Pieter de Vogel in Rotterdam heeft het druk met ‘poetsen’ van de paprikavruchten. Hij heeft drie weken geleden in een paar hoeken even veel luis gehad die door de natuurlijke vijanden ook zo weer bedwongen was. “Maar in een paar dagen tijd hebben ze de boel vervuild en leveren ze je voor weken veel werk op. Maar ja, dat hoort erbij.” De wasmachine draait op volle toeren. Hij spuit de paprika’s op de opvoerband in op lage druk. “De wasser alleen krijgt ze niet meer schoon.” Na het borstelen worden de paprika’s met lucht gedroogd zodat ze droog de doos in gaan.

Rupsen agressief op vruchten
Op plaaggebeid is het nu vrij rustig. “We hebben wel rupsen gehad die erg agressief waren op de vruchten. We dachten eerst dat het muizenvraat was, maar het was toch echt Turkse mot. We waren er op tijd bij met Turex en Xentari, maar die middelen werken toch erg traag. We moeten daardoor nu 10 procent weggooien.” Meeldauw is dit jaar geen probleem geweest. “We hebben elke nacht 8 uur gezwaveld met de ventilatoren aan. Vorig jaar ging het mis omdat we veel luisproblemen hadden en de zwavelverdampers uit moesten voor de natuurlijke vijanden.”
Ondanks de plaagproblemen verwacht De Vogel dit jaar de geplande productie van 20 kilo paprika’s per vierkante meter wel te halen. Toch had er meer in gezeten qua productie. “De prijzen zijn bovendien beduidend lager dan vorig jaar en toen was het ook al niet best. We liften gewoon mee met de prijzen van de gangbare paprika’s.”

Leergeld voor tomatenteelt
Met de tomatenteelt (ras Bocati) gaat het goed. Er zit nu weinig Botrytis in en de productie is voor de tijd van het jaar goed te noemen. Hij verwacht op een totaal van 37 a 38 kilo per vierkante meter uit te komen. Dat is behoorlijk lager dan gepland. Oorzaak zijn de bladrandjes in mei en de daarop volgende Botrytis. “Het is een erg vegetatief gewas geworden met fijnere vruchten dan bij Mecano. We hebben dit jaar een hoop leergeld betaald. Omdat de prijzen goed waren had het resultaat veel beter kunnen zijn.” De Vogel heeft lang getwijfeld welk ras hij komend jaar zal zetten, maar het wordt toch weer Bocati vanwege de fijnere vruchten, kwaliteit, smaak en houdbaarheid. “We hebben hem nu drie jaar op steeds grotere schaal geteeld. Elk najaar geeft hij een hogere productie van Mecano. Dan zijn bij ons de prijzen redelijk goed. Met mijn ervaring en die van mijn collega’s moet het lukken er meer uit te halen.” Hij denkt volgend jaar minder op luchtvochtigheid te gaan luchten om bladrandjes te voorkomen. Daarnaast gaat hij zo generatief mogelijk telen, vooral op temperatuur. “Het grondwater zit hier op 70 centimeter, dus het valt niet mee het gewas te beheersen.”

Goede komkommerprijzen
De komkommerteelt (ras Shakira) aan de hoge draad is eigenlijk al ten einde. “We oogsten nog wel wat, maar de verwarming staat al uit.” De Vogel heeft de half juni gestarte teelt zo lang mogelijk gerekt. “Maar eigenlijk is zo’n tweede teelt eind augustus al klaar. Dat is natuurlijk erg vroeg.” Daarom overweegt hij volgend jaar drie teelten te zetten, waarbij de laatste traditioneel zal zijn, tot aan de draad. “Maar voor de prijzen is twee teelten wel heel goed. We hadden veel komkommers toen anderen ze niet hadden. Dus financieel is het een goede teelt geweest.”
Dit najaar gaat De Vogel een van de drie afdelingen stomen, tegen het onkruid. “Ik zie weinig symptomen van bodemziektes.” Na het inbrengen van de gebruikelijke hoeveelheid compost, gaat hij eind december tomaten poten, begin januari de paprika’s en in week 3 de komkommers.

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.