‘We willen het klimaat boven het gewas gelijker maken'

Teun Varekamp in ’s-Gravenzande heeft de kas leeg liggen. Het staartje van de belichte teelt van de grove trostomaat Komeett viel niet helemaal mee. “Die donkere maanden augustus en september hebben ons toch wel 1 tot 1,5 kilo per meter gekost.” De kwaliteit is wel goed gebleven. “Tot de laatste week hebben we alleen super geleverd.” Uiteindelijk was er best wel wat uitval door Botrytis. “Maar  over het hele jaar bekeken is meeldauw het grootste probleem geweest.” Er worden meer zwavelpotjes opgehangen tegen de meeldauw.

Temperatuurverschillen wegwerken
Varekamp maakt het bedrijf en de apparatuur zo grondig mogelijk schoon. Hij wil weer virusvrij starten en dat zo lang mogelijk proberen te blijven. Hij bindt tijdens deze teelwisseling ook de strijd aan met de temperatuurverschillen in de kas. Hij heeft op de vijfde tralie vanuit de kopgevels het puntje tussen nok en scherm dicht laten maken met polyethyleen-plaatjes. “Het voordeel ten opzichte van folie is dat dit kan blijven zitten en dat je het schoon kan maken. We willen de luchtstromen boven het gesloten schermdoek onderbreken om grote temperatuursverschillen te voorkomen.”
De ventilatoren, die een paar jaar geleden onder de goot waren opgehangen, gaan nu weer omhoog.  “We willen boven het gewas een gelijker kasklimaat. Met het scherm dicht kreeg je soms grote  temperatuurverschillen, afhankelijk van de windrichting. Soms zag je niets, maar soms was op het verschil 3 a 4 graden. Misschien zouden we ventilatoren boven en onder het gewas moeten hebben, maar dat is te kostbaar.” Dat met het verplaatsen van de ventilatoren de gevoeligheid voor Botrytis zou toenemen, verwacht Varekamp niet. “We houden toch altijd een behoorlijke buis aan.”

Grote plant poten
Volgende week worden de nieuwe tomaten weer gepoot, opnieuw het ras Komeett op onderstam Maxifort, geënt-getopt op het tweede blad. Hij heeft 12.500 lux aan belichting hangen. Bij de plantenkweker staan de planten op een eindafstand van 5,5 plant per vierkante meter. “We planten weer een grote plant die binnen een paar dagen na het planten bloeit.” Varekamp verwacht half december weer in productie te zijn.

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.