‘Het groeit nog heel rap’

Ondanks dat de teelt verder in het najaar komt, zit de snelheid er in de radijsteelt bij Peter de Jong in Monster nog redelijk in, vanwege de relatief hoge buitentemperaturen. “Het groeit nog heel rap.”
De verhouding tussen die relatief hoge temperatuur en de afgenomen hoeveelheid daglicht ligt wel een beetje scheef. Daardoor is het lof nu ietsje langer geworden.
Tot december blijft hij op de huidige zaaidichtheid van 250 zaden per vierkante meter zitten. “Ik kan ze niet te dik zaaien, omdat ik 60 tot 70 procent nodig heb om als grof te bossen.’

Volop luchten
De klimaatinstelling is eenvoudig: 100 procent luchten. “Zowel de ruimtetemperatuur als de grondtemperatuur zijn wat te hoog, en zouden naar beneden moeten. Alleen bij harde wind en regen zakt de raamstand iets.”
“Er zit ook wel eens een dag tussendoor dat de temperatuur wat zakt, maar dan ga ik niet rommelen met de luchting. Dan doe je het voor het klimaat toch eerder fout dan goed.”

Wratten
Met de watergift was De Jong wat voorzichtiger geworden, maar dat heeft hij toch weer iets teruggedraaid. “Het werd op deze zandgrond knap droog. Mede ook doordat we een enkel wratje zien, willen we het niet te droog laten worden.”
“Het is trouwens heel vreemd met die wratten. Er is tussen de kappen geen verschil in omstandigheden of gewas. Toch heeft van hetzelfde zaaisel de ene kap wel wat knollen met wratten, en de kap ernaast niet. We weten met z’n allen nog steeds de exacte oorzaak niet van wratten.”

De prijsvorming valt niet mee. “We zitten op het moment even in een dalletje. De prijs ligt een beetje op z’n gat.”

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.