‘Teelt boontjes vraagt minder investering’

Wim Huisman in Raalte heeft begin week 40 de laatste komkommers gesneden. Hij gebruikte daarvoor de meeldauwresistente Proloog. “Dat viel niet mee. Mede omdat je minder bestrijdt tegen meeldauw, gaven Mycosphaerella en andere schimmels, zoals Botrytis, meer problemen.” De kas blijft na het ruimen leeg liggen tot de volgende voorjaarsteelt komkommer.

Bonen direct op substraat gezaaid
In een andere afdeling, waar de komkommerteelt al eerder werd beëindigd, heeft hij sperziebonen gezaaid. “Een teelt slaboontjes vraagt een stuk minder investering dan een komkommerteelt.” Hij heeft de bonen ter plekke gezaaid op de bakken met perliet uit de komkommerteelt. Dat werkte naar tevredenheid. Vijf boontjes op de plaats van een komkommerplant, waarbij de stengels gesplitst naar een van de twee gewasdraden gaan. Er is tot nu toe nog weinig werk aan. Langzamerhand begint het wel tijd te worden om een eerste blaadje weg te halen.

Droog telen
Hij houdt temperaturen aan van 18 en 20 graden Celsius. Een paar graden daarboven wordt gelucht. Rond half oktober gaat hij er een foliescherm boven trekken.
Water geven gebeurt met oog op de wortelvorming heel voorzichtig. “We telen heel droog.”
Na afronding van de bonenteelt, die tot de jaarwisseling wordt doorgetrokken, wordt de kas weer gereed gemaakt voor de januari-planting komkommer.

Geleidelijk zakken in temperatuur
In een derde afdeling zijn 10 september herfsttomaten geplant. Bij deze teelt zijn begin week 40 de eerste twee trossen gezet, bloeit de derde tros, en zal eind van die week de vierde tros bloeien. In de viertrossenteelt houdt hij bij de eerste twee trossen zes vruchten aan. De laatste twee snoeit hij op vijf vruchten terug.
“Het ras Komeett is vrij scheurgevoelig. Je moet dus oppassen met het klimaat en watergeven, en niet te snel opstoken.” Hij stookt 20 en 22 graden Celsius, maar zal geleidelijk aan gaan zakken naar 18 graden. Uiteindelijk zal het uitkomen op een voornacht van 16 graden Celsius.
Met een paar zonnige dagen vraagt het gewas nog even aardig water, maar met donkere dagen blijft de gift beperkt tot 4 of 5 beurtjes van 100cc.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.