laatste update:29 jan 2010

28/1 '17 Augustus is ook bij ons te laat gebleken’

De hoofdmoot is glasaardbei, aangevuld met wat vollegrondsteelt en een teelt in de wandeltunnel. “Op die manier willen we het seizoen wat verlengen”, vertelt Ad Boeren in Bavel. De teelt in de vollegrond betreft een normaalteelt, plus een gekoelde teelt in het najaar, de tunnelteelt is een vervroegde augustusplanting.

Sonata niet praktisch
‘We’ zijn Ad Boeren en zijn bedrijfscompagnon Ard Mulders, met een deel van het bedrijf in Bavel en een deel in Strijbeek. In Bavel is de plantenopkweek geconcentreerd - met een halve hectare ondersteunend glas - plus de genoemde buiten- en tunnelteelt, en in Strijbeek vindt de glasproductie plaats. Dat gaat uitsluitend met Elsanta in een doorteelt in twee afdelingen. De totale oppervlakte is 2,5 hectare.
Sonata onder glas is niet aan de orde. “We hebben dat wel overwogen, maar dat kan niet uit. Dat zou planten in december of januari betekenen en dat gaat ten koste van de doorteelt. Of je zou die doorteeltplanten na de eerste oogst moeten gaan bewaren. Dat is niet praktisch."

Twee afdelingen
De ene afdeling is 17.000 vierkante meter met 3,75 meter poothoogte en ramen van een meter. De goten liggen hier als gebruikelijk met 6 stuks in een tralie van 6,40 meter. De tweede afdeling is 8.000 vierkante meter, in een kas met 5 meter poothoogte en ramen van anderhalve meter. Hier liggen de goten op een meter afstand, met 8 stuks in een tralie.

Halve kilo afknippen
Momenteel is het vooral rustig op het bedrijf. Beide afdelingen liggen koud; afdeling 1 vanaf 10 januari, na een eerste productie van 4,7 kilo per vierkante meter. Op afdeling 2 is de kachel vanaf 14 januari uit gegaan, hier was 4,3 kilo geplukt. “We hebben een halve kilo af moeten knippen. Deze planten waren op 17 augustus in de kas gezet, dat is met het weer in het afgelopen najaar te laat gebleken. De sturing gaat aan de hand van SQMS.
Het is op dit moment hoofdzaak het gewas voldoende koude bij elkaar te laten harken, maar dat gaat probleemloos. Het is de bedoeling een week voor carnaval te starten met opstoken en het gewas dan op te schonen.

Bron: gfactueel.nl – Auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.