Redactie GFActueel
27/1 ‘Betere mattemperatuur met tempex plaatjes’

Peter Oomen in Sevenum heeft op 6 en 9 januari Sabrina geplant, die op 1 en 5 december waren gezaaid. “Een mooie plant die goed aan de stok stond. Goed generatief, en het vrucht zat er sterk aan.” De teelt is gestart op 19 graden Celsius vlak.
In de eerste paar oksels zit bloei. De bedoeling is om op het zevende blad de eerste stamvrucht aan te houden, en dan twee keer om en om. Daarna staat hij setjes van twee toe.
Het gewaswerk bestaat deze week uit twee rondjes indraaien en een rondje snoeien. “Meer hoeft er nu nog niet te gebeuren.”
 
Opnieuw tempex plaatjes onder matten
In verhouding tot de hoeveelheid buitenlicht groeit het gewas goed. Hij houdt nu een voornacht aan van 19 graden Celsius, na 10.00 uur gevolgd door een nanacht van een halve graad hoger. Overdag staat standaard 20 graden Celsius ingesteld. “Met een graadje lichtverhoging. Maar die is er tot nu toe nog niet veel bij gekomen.”
Het streven is om een etmaaltemperatuur van 19,6 of 19,7 graden Celsius te realiseren. Dat lukt zonder problemen, ondanks dat een AC-folie onder het beweegbare energiedoek ontbreekt. Die extra arbeid loont volgens Oomen onvoldoende. “Dit jaar had je daar wat mee kunnen verdienen. Maar er zijn ook jaren dat je het er al heel snel weer uit moet trekken.”
Wat wel scheelt voor de temperatuur zijn de tempex plaatjes onder de matten. “Daar zijn we vorig jaar mee begonnen vanwege virus. Afgelopen jaar hadden we geen virus, maar door het nevenvoordeel van een betere mattemperatuur zijn de tempex plaatjes toch weer terug gekomen.”
 
Vrij vroeg trips
Watergeven gebeurt nog puur met hand-starts. De vroegste planting krijgt vier beurtjes op een dag, de laatste planting drie beurtjes. “Op donkere dagen is dat soms nog een beurtje minder.”
Hij geeft een, onder enkel schermdoek gebruikelijke, EC van 3,1 mee.
De gewasbescherming is begonnen met een rondje Vertimec. “Dat hebben we vorig jaar overgeslagen. Omdat we vrij vroeg trips tegenkwamen, hebben we het nu wel gedaan.”
 
Bron: gfactueel.nl – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.