Redactie GFActueel
26/1 ‘Pest-in-first bevalt super’

Arjan Vedder in ’s-Gravenzande heeft twee tuinen met het ras Jaylo op onderstam Beaufort staan. De kas van 1 hectare is op 30 november geplant, die van 4 hectare op 17 en 18 december. Hij kiest al jaren voor de onderstam Beaufort.  “Ik wil niet de sterkste onderstam omdat het niet altijd meevalt om de extra groeikracht in productie om te zetten.”
 
Schermen
Bij de oudste planting heeft hij twee weken geleden, na de vorstperiode, het vaste scherm eruit gehaald. “Het werd te vochtig en we moesten toch al zakken in temperatuur. Het folie heeft zijn werk goed gedaan maar je moet het er op tijd uithalen. Je kunt er in het begin een beter klimaat mee creëren zodat je de plant kunt neerzetten die je wilt. Het is nu een mooi generatief gewas met veel bladoppervlak. En de eerste krans is goed gezet.”
In de andere kas zijn twee beweegbare schermen geïnstalleerd. “Dat bevalt erg goed. Vooral bij het energiescherm kijken we dagelijks wanneer het open of dicht moet aan de hand van het licht en de temperatuur. Meestal gaat het een uur voor zonsopgang open en een uur voor zonsondergang weer dicht. Tussen 11 en 15 uur wil ik beide schermen open hebben.” Na een paar weken vlak stoken op 22 graden houdt hij nu 21 graden overdag en 20 graden in de nacht aan.
 
Blaadje uit kop
Vedder doet deze week een rondje dieven en opschonen. In beide plantingen houdt hij 5,5 stengels per vierkante meter aan in een vier-stengelsysteem. Halverwege deze week verwacht Vedder al de eerste bloei bij de tweede planting. “Dat is hard gegaan. Je ziet ook dat de vierde stengel er hier veel makkelijker uitkomt omdat hij meer licht heeft gehad. Maar ik haal wel een blaadje uit de kop om ze daarbij te helpen omdat de stengels nog dicht op elkaar zitten.” Toch verwacht hij dat ook bij de vroege planting er vier mooie stengels op komen. Per dag geeft hij ongeveer drie druppelbeurten van 100 milliliter met een ec van 3,5. Maar bij de eerste planting begint hij naar de drain toe te werken.
 
Pest-in-first
Tot april gebruikt hij hommels voor de bestuiving omdat die beter vliegen bij donker weer. Daarna nemen bijen het over. Deze week zet hij ook in de latere planting hommelkasten neer: 1 volk per hectare en volgende week opnieuw. Aan naturlijke vijanden is nog niets ingezet. Na de standaard-cyclus met Vertimec heeft hij nog geen plagen gezien. Over twee weken komen de swirskii-roofmijten. Daarna de Macrolophus en de Feltiella tegen de spint die hij op kleine schaal ook uitzet als ‘pest-in-first’. “Dat doe ik al jaren en het bevalt super. Ik zet maar op vier plekjes per hectare spint uit. Doordat de Feltiella goed vliegt en de spint goed opzoekt houdt hij ze op een laag niveau. Het kost me zo ook weinig arbeid om de natuurlijke vijanden uit te zetten.”
 
Bron: gfactueel.nl – Auteur: Gerard.Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.