Redactie GFActueel
26/1 ‘We zien duidelijk minder bladrandjes dan vorig jaar’

De belichte teelt (ras Brioso op Maxifort) bij Kwekerij De Kabel in De Lier verloopt goed, zegt Joost Barendse. “Er staat een vrij sterk gewas. Toen we de vorst zagen aankomen hebben we besloten om in week 1 de extra dief aan te houden zodat we niet té sterk zouden komen te staan en we te hard zouden moeten gaan stoken met die kou. Maar uiteindelijk viel de kou hier wel mee.”
 
Belichte teelt
Op iedere twee planten is een dief aangehouden die mooi sterk is geworden. De dichtheid is nu 3,1 stengels per vierkante meter. Na een korte voornacht van 15 graden tot 20 uur wordt de kas met een graad per uur opgestookt naar 19,5 graden zodat het gewas op temperatuur is als de lampen aangaan. “We zien daardoor duidelijk minder bladrandjes dan vorig jaar.” De lampen branden van 23.15 tot 17.15 uur. Vanaf ‘s morgens 10 uur wordt de temperatuur verhoogd naar 22,5 graden. De productie verloopt volgens planning. Wekelijks wordt nu 6,5 tot 7 ons per vierkante meter geknipt.
Qua gewasbescherming is het rustig. Barendse heeft een keer Xentari gespoten en sindsdien geen rupsen meer gezien. Ook wittevlieg is nauwelijks aanwezig. In de week voor Kerstmis heeft hij Macrolophus en een mix van Encarsia en Eretmocerus ingezet. Lastig is wel dat ondanks de voorzorgmaatregelen toch weer pepinovirus in het gewas is gekomen waardoor in een paar hoeken de koppen brandnetelblad vertonen. “We proberen verspreiding tegen te gaan door extra hygiëne en de vingers, mesjes en scharen minstens na ieder pad in easy clean te dopen.”
 
Sterke generatieve sturing
Van de onbelichte teelt (Brioso op Maxifort, plantdatum eind december) staat de tweede tros nu in bloei. De eerste tros kwam er moeizaam aan maar levert toch mooie trossen van 7 vruchten op. “We planten altijd meteen op de mat. Maar bij Brioso moet je dan wel heel erg generatief bijsturen.” Een week na het planten heeft hij gedurende 10 dagen daarom de dag- en nachttemperaturen ver uit elkaar getrokken: 12 graden ’s nachts en 22 graden met 4,5 graden lichtverhoging overdag. Nu ligt de voornacht op 14 graden en de nanacht op 17 met maximaal 1,5 graad lichtverhoging. De temperatuur op de dag piekt naar 22 graden met maximaal 3 graden lichtverhoging. Zo komt de etmaaltemperatuur uit op 17,5 tot 18,5 graden. Boven dit gewas hangt een een vast folie met perforaties om de 10x10 centimeter. Het beweegbare scherm gaat vaak open en ligt in de nanacht dicht bij buitentemperaturen onder 3 graden.
 
Vroegheid misgelopen
Barendse is deze week bezig met het beugelen en snoeien van de eerste tros en bladsnijden. Het gewas is sterk genoeg om volgende week een extra stengel aan te houden zodat  de dichtheid stijgt van 2,5 naar 3,75 stengels per vierkante meter. “De tweede tros wordt mooi, maar hij komt voor tweederde op het twaalfde blad, op vijf bladeren na de eerste tros. Dat is knap balen, want daar gaat je vroegheid. Je mist zo 0,7 trossen per vierkante meter.” De oorzaak ligt in de opkweek van de op het tweede blad getopte planten. “Dat moet toch beter kunnen, zou je zeggen.”
 
Bron: gfactueel.nl – Auteur: Gerard.Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.