Redactie GFActueel
26/1 ‘Ik hoop dat we licht gaan krijgen’

“Er staat een mooie, stevige, goed ontwikkelde plant. Een lekker gewas: niet te vet, niet te schraal, precies in balans.” Peet Sonneveld in Maasland heeft op 30 december het groene ras Sopra geplant. Het was een 51-daagse plant van zaaidatum 9 november. In het driestengel-systeem staan 6,8 planten per vierkante meter. Het gewas staat onder een beweegbaar Formalux energiescherm.
 
Bloempje in vierde oksel blijft zitten
Sonneveld is bezig om de eerste stengel vast te zetten aan het gele gewastouwtje. Twee witte touwtjes hangen al gereed om later de andere stengels te kunnen aanbinden.
In het derde oksel zit nu bloei. “Die bloemetjes gaan we eind van de week weg halen. Die van volgende week, in het vierde oksel, blijft zitten. Ik hoop dus dat we licht gaan krijgen.”
 
Op licht eventueel tweede druppelbeurt
De planten staan op Grodan Vital matjes van 1,33 meter bij 12 centimeter. Ze krijgen om 11.00 uur een vaste druppelbeurt. Tot 15.00 uur mag daar, bij 200 Watt instraling of meer, een tweede beurt bij komen.
Als CO2-concentratie houdt hij 500 ppm aan, die op licht met 200 ppm verhoogd mag worden.
 
Buizen begrensd
De teelt is gestart met 20 graden Celsius vlak. Een week daarna is de dagtemperatuur een graad opgevoerd. Inmiddels zijn de temperaturen nog verder uit elkaar getrokken, waarbij een nachttemperatuur van 18 graden Celsius wordt aangehouden en een dagtemperatuur van 22 graden Celsius.
De buizen liggen begrensd op 55 graden Celsius. Daarmee waren de nagestreefde temperaturen niet altijd te halen. “We zitten midden in de polder. In die koude periode zakten we er wel eens onderdoor. Dan kwam je met 17 graden de nacht uit.”
 
Vangplaten controleren
Twee weken voor het ruimen van de voorgaande teelt zat er wat spint en rupsen, maar tot nu toe is er nog niets gevonden. Na twee rondjes Vertimec worden de gele vangplaten goed in de gaten gehouden. “En week 6 gaan we cucumeris uitzetten.”
 
Bron: gfactueel.nl – Auteur: Peter Visser

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.