Redactie GFActueel
20/1 ‘Je neemt risico met vrij hoge stambelasting’

Ben Bolleboom in Delfgauw is ranken aan het overleggen, en staat op het punt om de eerste komkommers te gaan snijden van de 12 december geplante Venice. “Het vrucht is vrij sterk, en vrij zwaar voor deze tijd van het jaar.”
 
Relatief veel stammers
Met slechts 14 tot 15 bladeren tot aan de draad zijn toch vier stamvruchten aangehouden.“ Dat is veel voor deze tijd van het jaar. Je neemt daarmee wel risico. Vorig jaar ging het goed. Toen hadden we wel veel licht. Als het nu donkerder blijft, moeten we misschien iets lichter gaan snijden.” Prijstechnisch is echter het streven om zoveel mogelijk wat zwaardere komkommers te oogsten.
 
Natter onder AC-folie
In de ochtend stookt hij 21 graden Celsius, op de middag 22 graden met een eventuele lichtverhoging. In de nanacht hanteert hij een temperatuur van 19,5 graden Celsius, gevolgd door een nanacht van 20,2 graden met lichtsomverhoging. De etmaaltemperatuur die zo wordt gerealiseerd ligt rond de 20,5 graden Celsius.
Met een AC-folie begint het nu wat natter te worden in de kas. Je kunt nog een beetje spelen met luchten, en wat meer ventilatiegaten maken. Toch komt het moment dichterbij dat het er uit moet. Doordat de gasprijzen wat lager zijn dan vorig jaar, kun je nu ietsje makkelijker voor de plant kiezen.”
 
Vrucht gaat trekken
Onder het AC-folie is de verdamping niet zo groot, en kan de watergift beperkt blijven. “Je ziet al wel dat de vrucht er nu wat aan begint te trekken.”
De planten krijgen drie beurtjes per dag van 125 cc per druppelaar. “We hebben even vier beurten geprobeerd, maar toen begon de drain toch te hoog op te lopen.”
Hij geeft 3,3 EC mee. De waarde in de mat begint te zakken, van 5 richting 4 EC. “Het is oppassen dat we niet onder de 4 gaan komen.”
 
Paar spintjes
De twee rondes met Vertimec zijn bijna uitgevoerd. Daarna begint het inzetten van d ebiologie weer. Omdat een paar spintjes zijn gevonden, zal er in februari sowieso cucumeris en phytoseiulus uitgezet worden.
 
Bron: gfactueel.nl – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.