Redactie GFActueel
20/1 ‘Onder scherm bleef groei er meer in’

De afgelopen vorstperiode had duidelijk een vertragende invloed op de slateelt bij Carlo de Jongh in Prinsenbeek. “Ik dacht dat de sla rond Nieuwjaar oogstbaar zou zijn. Maar dat was hij niet.”
In de oudste kas werd de temperatuur ’s avonds teruggezet naar 4 graden Celsius, omdat er niet meer tegenaan te stoken was bij 12 graden vorst buiten. In de nieuwere kas lag een scherm, en bleef een temperatuur van 6 graden Celsius haalbaar. “Je merkt dat de groei er daardoor beter in gebleven is. Ze zijn meteen een stuk zwaarder dan in de oudere kas, ondanks dat ze een week later zijn geplant. We zijn nu weer rond de 34 kilo aan het snijden.”
 
Steviger onderkant
Nu het half januari is geweest gaan de dagen weer lengen. “Er kan nog vorst komen, maar het ergste hebben we weer gehad. Je ziet nu al wat meer kleuring in het gewas, met jonger en malser blad.”
De sla wordt ook steviger aan de onderkant. Momenteel houdt hij een nachttemperatuur aan van 6 graden Celsius. Overdag stookt hij op naar 10 graden Celsius, met een graad lichtverhoging.
 
Geen water nodig
Voordat de vorstperiode begon, heeft hij nog een keer water gegeven. Daarna niet meer. “Ik heb gekeken, maar de grond was nog goed vochtig. We hebben geen schrale oostenwind gehad. Dan droogt het veel meer.”
Met warmere nachten in het najaar was de sla wat zwakker, maar van de nu geoogste kroppen is de onderkant steviger. “Deze hebben ook vanaf het begin CO2 gehad.”
 
Omschakeling naar chinese kool
Momenteel oogst hij Hofnar. Daarvoor had hij Brigade staan. Half december zijn de laatste geplant. “Nu beginnen we elke week weer chinese kool te planten.”
 
Bron: gfactueel.nl – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.