Redactie GFActueel
20/1 ‘Gelukkig zijn planten met slappe koppen bijgetrokken’

Dirk van Schie in Pijnacker hanteert hetzelfde teeltschema als buurman Wim Hooymans. Zijn planten zijn op 8 december naast het plantgat op de mat gezet: in het midden een duopot met 1-op-1 geënte (op Maxifort) planten met aan weerskanten een duopot met ongeënte planten. Net als bij de buurman kregen de eerste leveringen planten net na het poten slappe koppen. “Gelukkig zijn de planten bijgetrokken. De stengel is zich weer gaan verdikken en nu zie je er niet veel meer van. Het lijkt op de slappe nekken bij tulpen veroorzaakt door hoge luchtvochtigheid en weinig licht. ” Hij heeft veel ingeboet maar geen planten van anderen gebruikt.
 
Gelijkere temperatuur
De tweede tros begint nu te bloeien. “Het ziet er goed uit want hij staat prima in balans.” Vorige week heeft Van Schie de helft van de planten van de kas op de mat gezet. Deze week volgt de andere helft bij de gevels. Ondanks de aanpassing van de perforaties in het vaste foliescherm is het bij de gevels toch wat kouder gebleven. In de laatste drie tralies loopt het gaatjespatroon  terug naar 10x20, 20x20 en 30x30 centimeter. “De temperatuurverdeling is er dit jaar een stuk gelijker door. Ik ben dit jaar wel blij met het vaste scherm.” De kou is geen enkel probleem geweest door het dubbele scherm. “Met het energiescherm dicht bespaar je 40 procent, en met het foliescherm nog eens 20 procent. Je hebt dus maar 48 procent van de energie nodig en dat kon gemakkelijk gehaald worden.”
 
Hoger tempo nodig
Hij merkt dat de vochtproductie van het gewas al flink toeneemt. Daarom heeft hij na de vorstperiode op het middenpad het folie over een meter breedte opengetrokken. “Dat is het hoogste punt van de kas en heeft daar dus het meeste effect.” Het beweegbare scherm gaat nu ook later dicht, om 23 uur of middernacht om de voornacht van 17 graden te halen. Daarna loopt de nanacht in 4 uur op naar 18 graden. Overdag stijgt de kastemperatuur langzaam naar 21 graden met een lichtverhoging van 2 graden. De laatste weken haalde hij zo een etmaaltemperatuur van 19,4-19,5 graden. “Vleestomaten vragen een hogere temperatuur dan fijnere tomaten. Bij Growdena mag je een hoog tempo aanhouden de eerste weken, maar het wordt nu tijd wat te temperen.” De CO2 -concentratie (uit de ketel) mag overdag oplopen tot 1000 ppm, maar wil hij ’s avonds liever wat daaronder hebben. “In februari geeft een te hoog gehalte aan CO2 ’s avonds dikwijls bladverbrandingen.”
 
Potten beetje doorspoelen
De watergift voor de planten die nog niet op het plantgat staan regelt Van Schie met behulp van de Grodan-vochtgehaltemeter. Bij 37 procent vocht krijgen ze een beurtje waardoor het vochtgehalte stijgt naar 47 procent. Per dag krijgen alle planten 3 of 4 druppelbeurten van 100 milliliter per duopot met een ec van 3,2. Maar boven 300 Joules instraling geeft Van Schie een paar extra beurten. “Ik wil dan de potten een klein beetje doorspoelen want de ec kan anders behoorlijk hoog oplopen.”
De eerste 3 trossen worden op 3 gesnoeid. “Af en toe zie je een grovere vrucht komen en die snoeien we eraf. Het gewaswerk bestaat deze week verder uit dieven en indraaien. Met blad weghalen wacht hij liever tot het plastic scherm eruit is. “Het lijkt me geen goed idee als het blad in die nattigheid komt te liggen.”
 
Minder zwavelen bij inzetten Encarsia
Van ziekten en plagen heeft hij nog niets gezien. Op 2 januari heeft hij een keer voorbehoedend Vertimec gebruikt tegen spint en mineervlieg. Omdat er een blaadje met wit is gevonden is de tijd dat de zwavelpotjes aanstaan verlengd naar 8 uur per nacht. “Maar volgende week gaan we terug naar 5 uur per nacht omdat we dan Encarsia gaan inzetten op het hele bedrijf.”
 
Bron: gfactueel.nl – Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.