Redactie GFActueel
20/1 ‘Het wordt al vochtiger onder AC-folie’

Op 17 oktober en 1 november zijn voor Edwin van der Ploeg in Berkel en Rodenrijs de gele rassen Derby en Inzell gezaaid. De grootste kas, met de vroegste zaaidatum die nu in de vijfde oksel bloeit, is voorzien van een beweegbaar AC-folie onder het energiedoek. In de latere kas ligt een vast AC-folie.
“Bij de vroegste zaaidatum wordt het al vochtiger in de kas. Daar gaan we het folie al minder gebruiken.” Met het mistige weer begin week 3 wordt het anders te vochtig.
 
Vier stengels
De planten staan in een 4 stengel-systeem. De vroegste mogen op het vijfde of zesde oksel gaan zetten, de laatst geplante op het vierde of vijfde. Omdat pas laat zetting wordt toegelaten, begint nu de afweging belangrijker te worden om meer licht binnen te laten en wat minder intensief te schermen.
 
Ondergrens temperatuur
Op de dag wordt een temperatuur van 20 graden Celsius aangehouden, met eventueel een lichtverhoging. De hele nacht ligt de kas op 17 graden. Daarmee komt de etmaaltemperatuur ongeveer op 17,7 graden Celsius uit. “Dat is de ondergrens.” Bij de latere zaaidatum hanteert hij een halve graad hogere etmaaltemperatuur.
 
Beheerste watergift
Er wordt beheerst water gegeven. “Op donkere dagen slaan we ook wel eens over.” In week 2 gaf hij 0,7 liter per vierkante meter. Bij het latere zaaisel laat hij de matten 10 tot 15 procent interen.
Bij de gewasbescherming wordt drie keer een rondje Vertimec toegepast, waarna de biologische bestrijding wordt opgebouwd. In de vroegste zaai is al cucumeris en swirskii uitgezet.
 
Bron: gfactueel.nl – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.