1 reactielaatste update:14 jan 2010

Redactie GFActueel
13/01 ‘We hebben hier 0,0 ziektes in de grond zitten’

Obe Jan de Jong bij Hartman Oosterbierum teelt op 6,5 hectare biologische vruchtgroente. Op de 3 hectare tomaten zijn dat de rassen Mecano (1,4 ha), Suzanne (cherry los, 0,73 ha), Conchita (cherry tros, 0,4 ha) en Dunne (mini San Marzano,0,55 ha). Daarnaast teelt hij dit jaar 1,2 hectare paprika (ras Ferrari) en 2,1 hectare komkommer (rassen Sascha en Shakira voor de tweede en derde teelt).
Alle tomaten zijn geplant op 21 december, geënt op Big Power en getopt. “We hebben hier zoveel groeikracht dat we op een sterkere onderstam te veel gescheurde tomaten krijgen.”
 
‘Cropcare zorgt voor enorme productieverhoging’
De tomaten zijn meteen in de grond gepoot en worden zo koud mogelijk geteeld om ze te beheersen. Om 15 uur zakt de temperatuur al weg naar 12 graden en dat blijft zo tot 1 uur ’s nachts. Daarna wordt een graad per uur opgestookt zodat het om 7 uur 17 tot 18 graden is. Overdag stijgt de temperatuur naar 21 graden om 12 uur. De etmaaltemperatuur komt zo uit op 15 graden. Ondanks de koele teelt groeit het gewas goed. “We zitten hier op een heel gezonde  zware klei.” Sinds twee jaar wordt standaard de plantversterker Cropcare van Eco Protecta gebruikt. Bij het planten is het ermee aangegoten (2,5 liter per 1000 liter). Daarna wordt om de 2 weken 3 liter in de 1000 liter mengbak gedaan, in de dagvoorraad opgeslagen en met een druppelbeurt van 150 milliliter aan de planten gegeven. “We gebruiken het nu twee jaar en de productie is er enorm mee gestegen.”
 
Vloeibare mest geeft flinke arbeidbesparing
De eerste twee trossen staan nu in bloei en de twee volgende zijn in aantocht. Er zijn 3 kasten hommels per hectare ingezet. Per dag worden er een of twee druppelbeurten van 200 milliliter per pot gegeven met een ec van 1,7. Standaard wordt aan de mengbak de vloeibare meststof Ecofeed (15-0-9) toegevoegd. “We hoeven nu niet meer om de 2 of 3 weken Monterrakorrels te strooien en dat bespaart een hoop werk.” Iedere drie weken verzamelt De Jong een grondmonster voor analyse. “In de bioteelt kun je niet snel bijsturen dus je moet er op tijd bij zijn en vooruit kijken.”
 
Ook ongeënte komkommers
Deze week zijn de paprika’s geplant die op 12 november waren gezaaid. De grote planten staan in 12 centimeter potten waar aan de zijkanten al veel wortels te zien waren. Hij gaat er voor het eerst een 2 stengelteelt van maken met 6 stengels per vierkante meter. “Met drie stengels is de weggroei veel te traag.” De paprika is niet geënt. “We hebben hier 0,0 ziektes in de grond zitten.” Bij de komkommers was het wel de bedoeling om te enten. “Vroeger is er wel eens een probleem geweest waardoor we het tot nu toe voor de zekerheid geënt hebben, op onderstam Azman.” Maar dit jaar zal het zonder enten moeten. Bij de plantenkweker is er iets fout gegaan en om niet nog meer tijd te verliezen worden nieuwe gezaaide komkommers niet meer geënt en op 8 februari geplant.
 
Biogas-wkk en ketel
De paprika wordt overdag gestookt op 21 graden waarna de temperatuur om 15 uur naar 18 graden zakt en na 3 uur ’s nachts weer wordt opgehaald naar 21 graden. “Als ze er een paar dagen in staan mag hij pieken naar 22,5 graden.” Stoken doet De Jong met de bio-wkk van 1,2 MW en de ketel. Het biogas is afkomstig uit de aardappelschillen in de biovergister bij de frites-fabriek, 600 meter verderop. “We stoken er de buffer mee vol en vullen het aan met de ketel die ook de CO2 levert.”
 
Bron: gfactueel.nl – Auteur: Gerard Boonekamp

Eén reactie

  • no-profile-image

    betty

    beste obe jan
    wat een verhaal hier kunnen nog heel veel telers van leren dus niet te veel uit de doeken doen.

    ga zo door jij bent een toppertje

Of registreer je om te kunnen reageren.